ERFURT - Carl Verheijen heeft zondag in Erfurt de wereldbekerwedstrijd op de vijf kilometer gewonnen. De rijder van TVM vestigde in de Gunda-Niemann-Stirnemann-Halle een baanrecord: .27,44. Daarmee verwees hij Bob de Jong naar de tweede plaats (6.28,39), Jochem Uytdehaage completeerde het Nederlandse podium (6.32,13).

Romme eindigde als achtste, Postma werd elfde en Bart Veldkamp wist zich ondanks een val als zeventiende te klasseren. "Het was een mooie race", glunderde Verheijen na afloop. "Mijn zege op de drie kilometer gaf me veel zelfvertrouwen. Ik had 't gevoel dat ik beter was dan Bob de Jong. Als ik technisch goed zou rijden, zou ik hem verslaan."

De directe confrontatie Verheijen - De Jong was tot de laatste meters spannend. Verheijen kreeg dertig meter voorsprong, maar in de slotfase kwam De Jong elke ronde iets dichterbij. Dankzij een ultieme versnelling van de rijder van TVM bleef hij De Jong toch voor.

En zo eindigde De Jong, die na de race woedend enkele blokjes wegtrapte, voor de zoveelste keer als tweede. "Verheijen kon twee keer achter me kruisen. Ik lanceerde hem in feite. Dat was een tactische fout."

In de kleine vierkamp eindigde Verheijen dankzij zijn overwinningen op de drie en vijf kilometer als tweede, achter de Amerikaan Parra. Jochem Uytdehaage werd derde in dat klassement.