EINDHOVEN - Onbedoeld onderstreepten PSV en Feyenoord zondagmiddag waarom ze eerder deze week veel eerder dan gepland afscheid moesten nemen van het Europese bekervoetbal.

Na afloop van een duel waarin het gebrek aan kwaliteit gedeeltelijk werd gecompenseerd door passie en vechtlust haalden de Rotterdammers desondanks opgelucht adem. Met een zwaarbevochten zege (1-2) werd voorkomen dat het seizoen nog voor de winterstop een wel heel sombere aanblik kreeg.

Feyenoord heeft nog maar een puntje minder dan de bedwongen rivaal uit Eindhoven. De kloof met Ajax blijft vier punten, hetgeen met het oog op de komende inspanningen van de Amsterdammers in de Champions League vooralsnog ook niet tot al te grote onrust hoeft te leiden. Dat was waarschijnlijk anders geweest wanneer het verschil door een nederlaag bij PSV was opgelopen tot zeven punten.

Bombarda

Tekenend voor het matige niveau van het treffen was het drietal dat uiteindelijk de grootste stempel op de einduitslag drukte. Van alle acteurs op het veld speelden reservespits Bombarda, reservedoelman Lodewijks en scheidsrechter Temmink de meest bepalende rol in een af en toe amusant, maar kwalitatief niet hoogstaand spektakelstuk.

Bombarda had zich afgelopen zomer al verzoend met een baan in de Spaanse horeca. Als vervanger voor Bonaventure Kalou in de Rotterdamse aanval bleek hij opnieuw het beste alternatief voor de nog steeds geblesseerde Pierre van Hooijdonk.

Hij was voortdurend aanspeelbaar en liet Buffel weer op zijn favoriete positie van schaduwspits voetballen. Bombarda stelde de Belg in de 43e minuut bovendien in staat de tweede Rotterdamse treffer te scoren. Een kwartier eerder greep Ono na een snelle counter de eerste Rotterdamse mogelijkheid aan voor het scoren van de openingstreffer. De vreugde-uitbarsting van de Japanner eindigde in de armen van zijn trainer Van Marwijk.

Lodewijks

Even terug bij zijn oude club stond Lodewijks in het eerste half uur tot drie keer toe de openingstreffer van PSV in de weg. Hij redde prachtig op inzetten van Van Bommel, Vennegoor of Hesselink en Faber. De ene keer dat hij de fout inging, kreeg Lodewijks hulp uit onverwachte hoek. Scheidsrechter Temmink keurde al in de tweede minuut de openingstreffer van Kezman af. De arbiter dacht ten onrechte dat Vennegoor of Hesselink een overtreding op Lodewijks had gemaakt.

Hiddink

Een teleurgestelde Hiddink noemde de inschattingsfout cruciaal voor het verloop van het duel. Voor het gemak ging de coach van PSV maar even voorbij aan de vele kansen die zijn ploeg onbenut had gelaten. Ook zijn keus voor Vennegoor of Hesselink in plaats van Bruggink werkte niet stimulerend voor de produktie.

De clubtopscorer van vorig seizoen stond nog wel aan de basis van de Eindhovense tegenstreffer. Rommedahl rondde in de 54e minuut goed voorbereidend werk van Vennegoor of Hesselink doeltreffend af: 1-2.

Haast

In de jacht op de gelijkmaker ontbeerde het veel te gehaast spelende PSV in het laatste half uur overzicht en geluk. Zo kwam het dat de Eindhovense ploeg een halve week na de uitschakeling in het Europese bekervoetbal opnieuw een teleurstelling kreeg te verwerken. De nieuwe domper had voorkomen kunnen worden wanneer PSV in het eerste half uur het enorme krachtsverschil wel in treffers had uitgedrukt. Niet geheel toevallig breekt dit manco de ploeg de laatste tijd wel vaker op.