SHANGHAI - Lleyton Hewitt heeft in Shanghai de Masters Cup, de officieuze wereldtitel in het mannentennis, gewonnen.

De 21-jarige Australiër versloeg in de finale de Spanjaard Juan-Carlos Ferrero in vijf sets: 7-5 7-5 2-6 2-6 6-4. Hewitt haalde door het resultaat nog een andere hoofdprijs: Hij blijft voor het tweede achtereenvolgende jaar de nummer 1 van de wereld.

Afgelopen week leek de Australiër even geslagen na zijn nederlaag in de groep tegen Carlos Moya. De tengere 'Aussie' mocht door de winst van Moya op Albert Costa toch door naar de halve finale en greep die nieuwe kans met beide handen aan. Hewitt was onverzettelijk als de Chinese Muur, haalde onmogelijke ballen en brak zijn tegenstanders mentaal. Roger Federer merkte het in de halve eindstrijd. Hij speelde een groots toernooi, maar was toch niet opgewassen tegen de ijzeren wil van Hewitt (7-5 5-7 7-5).

In de finale moest Ferrero er aan geloven. Het intense, krachtige spel van Hewitt stokte even na de eerste twee sets. Ferrero domineerde de derde en vierde set en leek de betere speler. Hewitt wist toch de wilskracht te vinden om de wedstrijd uit het vuur te slepen.

Hij prolongeerde zijn titel. Dat lukte eerder alleen Pete Sampras in 1997. Hewitt won in het afgelopen seizoen totaal vijf toernooien en stelde zich daarmee op gelijke hoogte met Andre Agassi, de nummer 2 van de wereld. Agassi had in Shanghai zijn concurrent van de troon kunnen stoten, maar gaf in de voorronde op wegens een heupblessure.

Ferrero sloot het jaar voor de tweede opeenvolgende keer af binnen de topvijf, ditmaal als vierde. Sergi Bruguera was in 1994 de laatste Spanjaard die dat presteerde. Hewitt incasseerde 700.000 euro prijzengeld en kreeg van toernooisponsor DaimlerChrysler een luxe auto. Hij tekende voor nog een primeur. Voor het eerst haalde een liefdespaar een dubbele Masters-zege. Hewitts geliefde Kim Clijsters won vorige week de vrouwenfinale in Los Angeles.