AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) wil graag als gastland fungeren voor de Olympische Spelen in 2028. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van TNS NIPO.

51 procent van deze voorstanders vindt dat Nederland eigenlijk te klein is voor zo'n evenement en in totaal 64 procent ziet een samenwerking met België wel zitten.

Onderzoek

Het NOCNSF heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt of de kandidatuur voor de Olympische Spelen in 2028 haalbaar is. Medio 2008 valt de beslissing of Nederland definitief alles in het werk zal stellen dit sportevenement binnen te halen.

Geld

De sportkoepel streeft naar een sportklimaat op olympisch niveau. Ruim vier op de tien Nederlanders vindt dat een goede zaak, zo blijkt uit het TNS NIPO-onderzoek. Volgens de helft moet de regering daar dan wel meer geld in stoppen.

De Olympische Spelen deden al een keer eerder Nederland aan, in 1928 was Amsterdam gaststad. De kandidatuur voor de Spelen in 1992 eindigde in een debacle, mede door een stevige anti-lobby onder leiding van politica Saar Boerlage.