ARNHEM - De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) adviseert de loopverenigingen geen evenementen af te werken bij een temperatuur boven de 28 graden celsius. Daarbij zijn luchtvochtigheid en zonnestraling ook nog belangrijke en bepalend.

"Die factoren zijn belangrijk, want in de ene situatie is 28 graden onoverkomelijk en in een ander geval weer niet", zegt directeur Rien van Haperen van de KNAU.

De KNAU komt met het advies omdat de temperatuur in Nederland de laatste dagen flink is opgelopen en de verwachting is dat het nog lang heel warm blijft. De Vierdaagse in Nijmegen kreeg op de eerste dag onder meer te maken met twee doden, waarna het evenement werd afgelast.

Woensdag schrapten de organisatoren van het Fortis Loopfestijn Voorthuizen de trimlopen. De prominentenwedstrijd ging wel door.

Zware omstandigheden

Onder zware omstandigheden won de Ethiopiër Guta Abyote de tien kilometer in 28 minuten en 48 seconden. Donderdag staan er drie evenementen op de trimloopagenda, in het weekeinde zijn dat er nog een paar meer.

"Dat is een goed voorbeeld van hoe het moet", zegt Van Haperen. "De wedstrijdlopers gingen om half acht van start en dan praat je over goed getrainde atleten zoals de wielrenners in de Tour. De recreanten moet je onder die omstandigheden een uur eerder niet laten lopen. Dat risico moet je niet nemen."

In het wedstrijdreglement van de atletiekbond is niet expliciet opgenomen wanneer een loopevenement als gevolg van extreem warme omstandigheden moet worden afgelast. Om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen wordt door de KNAU aanbevolen de internationale richtlijn te volgen. Over het algemeen wordt daarin geadviseerd geen wedstrijden of loopevenementen te houden boven de 28 graden celsius en bij temperaturen tot 27 graden de evenementen voor 09.00 of na 16.00 uur af te werken.

Van Haperen geeft toe dat het een hiaat in de regelgeving is, maar geeft aan dat de problematiek complex is. "Er zijn bijvoorbeeld voor luchtvochtigheid en zonnestraling allerlei tabellen die aangeven hoe extreem of zwaar de situatie precies.

Maar om al die tabellen gekoppeld aan temperaturen nu expliciet in een wedstrijdreglement op te nemen, is lastig. Wel gaan we kijken of we het advies niet wat strakker kunnen formuleren."