TILBURG - Willem II is bezig aan een vrije val in de eredivisie. De Tilburgers verloren vrijdag in eigen stadion met 0-1 van RKC. Het was de vierde nederlaag op rij. Nog zorgwekkender was dat de buren uit Waalwijk Willem II op alle fronten de baas waren.

Willem II-trainer Wotte had in de dagen voorafgaand aan het duel met RKC veel gepraat met zijn selectie. Het zelfvertrouwen was aangetast na de negatieve serie. Vooral het verlies afgelopen zaterdag thuis tegen Vitesse had pijn gedaan. De Tilburgers speelden een kansloze wedstrijd waarin opnieuw duidelijk werd dat de opbouw van achteruit zeer matig is en een afmaker voorin ontbreekt.

Wotte had iets meer mogelijkheden met de terugkeer na een schorsing van Ceesay. Het kostte Mourad zijn plaats aan de rechterflank. Noodgedwongen werd in het doel De Vlieger, geblesseerd aan de rib, vervangen door Martin.

Het duel was nog geen vijf minuten oud of de Belgische stand-in zag de bal al achter zich in het doel verdwijnen. Een inzet van Molhoek belandde tegen het lichaam van Martin, Cornelisse kon van dichtbij intikken.

RKC leunde vanaf dat moment comfortabel achterover, kreeg via de counter mogelijkheden, maar verzuimde het duel al voor rust te beslissen. Hoogendorp kopte tegen de lat, terwijl een kopbal van diepe spits Janssen door Sjoekov van de lijn werd gehaald. Het verweer van Willem II was schrijnend. Van de drie spitsen liep Ceesay vooral buitenspel, was Sjoekov bleekjes en etaleerde Sektioui af en toe een leuke schaarbeweging zonder veel rendement. De enige echte kans was voor Ceesay, die zijn kopbal gepareerd zag worden door Van Dijk.

Ook na rust waren de beste kansen voor de Waalwijkers. Molhoek probeerde Martin te verrassen met een lob, Van Diemen schoot op de vuisten van de doelman en mikte een keer naast. Wottes mogelijkheden bleken beperkt. Hij haalde Sektioui naar de kant voor een bij NAC mislukte aanvaller, Simons. Een middenvelder, Mariana, kwam Sjoekov aflossen. Het typeerde de beperkingen van Willem II, dat een maand geleden nog even derde stond maar in de subtop al lang niet meer thuishoort.