ERFURT - De Amerikaan Derek Parra staat bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen na twee afstanden aan de leiding op de kleine vierkamp. In Erfurt reed de olympisch kampioen op de 1500 meter twee degelijke ritten (tweede op de 500 meter, zesde op de 3000 meter) en daarmee staat hij voorlopig aan kop.

De Rus Aleksander Kibalko, die vrijdagmiddag de 500 meter won, staat tweede. Carl Verheijen, die zegevierde op de 3000 meter, is in het tussenklassement derde. Verheijen heeft op de 1500 meter, die zaterdag wordt afgewerkt, ruim een seconde achterstand op Parra. Ook Jochem Uytdehaage (vierde) en Ids Postma (vijfde) hebben op de kleine vierkamp nog een kans op de eindzege. Zondag volgt de slotafstand, de 5 kilometer

Bij de vrouwen is nog maar één afstand afgewerkt. De Canadese Cindy Klassen won de 500 meter. Annamarie Thomas staat er van de Nederlandse rijdsters het beste voor, op de vierde plaats. Zaterdag rijden de deelneemsters de 1000 en 3000 meter, zondag eindigt de vierkamp met de 1500 meter.