SACHSENRING - Valentino Rossi heeft zondag de Grote Prijs van Duitsland in de MotoGP-klasse op zijn naam geschreven. De Italiaanse wereldkampioen bleef op zijn Yamaha zijn landgenoot Marco Melandri (Honda) juist voor. De derde plaats op het circuit van Sachsenring was voor de Amerikaan Nicky Hayden (Honda).

Het was de 83e overwinning van Rossi in zijn carrière. Na dertig uiterst spannende ronden over het circuit in het Saksische Burgland was de Italiaan 0,145 seconde rapper dan Melandri en 0,266 seconde vlugger dan Hayden. De Amerikaan leidt de dans om de wereldtitel nog. Hij verzamelde na tien races 169 punten.

Rossi nadert snel en volgt nu als tweede met 143 punten. De Spanjaard Dani Pedrosa, ook al een Honda-rijder, heeft 140 punten achter zijn naam.

Startpositie

Voor bijna 94.000 toeschouwers startte Valentino Rossi van de elfde startpositie op de Sachsenring. Na de eerste bocht was hij al opgerukt tot de achtste plaats. Het was tekenend voor het WK-seizoen tot nu toe van de Italiaanse favoriet. Na een stroef begin heeft hij de smaak te pakken en rukt hij op in het klassement.

Tot voor twee ronden voor de finish leidde Marco Melandri de strijd om de eerste plaats in Duitsland. Rossi's coup aan het einde van de strijd bracht hem behalve de overwinning ook over de grens van 3000 punten. Hij is de eerste motorcoureur in de geschiedenis die die barrière weet te slechten.

"Hier winnen was erg moeilijk, maar ik kende een geweldige start en kon me vrijwel onmiddellijk onder de leiders van de race mengen", aldus Rossi na afloop. "Het werd een geweldige strijd, vooral die met Marco Melandri aan het einde."

Takahashi

In de 250cc-klasse was er winst voor de Japanner Yuki Takahashi op een Honda. Hij versloeg de Sanmarinees Alex di Angelis (Aprilia) op de meet. De derde plaats ging naar de leider in de strijd om het wereldkampioenschap in de kwartliterklasse, de Spanjaard Jorge Lorenzo (Aprilia).

125cc

De Italiaan Mattia Pasini troefde in de 125cc-klasse de leider in de stand om het WK, de Spanjaard Alvaro Bautista net af. Hij ging met een honderdste van een seconde voorsprong over de streep.

De Tsjech Lukas Pesek deed nauwelijks voor dit duo onder. Hij werd derde met een tiende van een seconde achterstand op de winnaar.