GAP - Pierrick Fedrigo heeft zondag de veertiende etappe van de 93e editie van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De wielrenner van Bouygues Telecom troefde na 180,5 kilometer, tussen Montélimar en Gap, zijn Italiaanse medevluchter Salvatore Commesso af in de spurt.

Fedrigo en Commesso maakten deel uit van een kopgroep van oorspronkelijk zes wielrenners. Op 40 kilometer van de finish raakten echter drie koplopers betrokken bij een valpartij. In een bocht verloren de Belg Rik Verbrugghe, de Spanjaard David Canada en de Duitser Matthias Kessler - op een stuk gesmolten asfalt - de macht over het stuur en smakten hard tegen de grond.

Verbrugghe en Kessler vlogen over de vangrail. De Belg bleef lang op de grond liggen en kreeg van de artsen te horen dat hij een bot in zijn linkerdijbeen heeft gebroken. Ook voor Canada is de Tour voorbij. Hij liep een sleutelbeenbreuk op. Kessler maakte een spectaculaire salto over de vangrail, maar kon desondanks zijn weg vervolgen.

Evenwicht

De latere etappewinnaar Fédrigo ontsnapte ternauwernood aan de valpartij. "Op het moment van de val tikte Verbrugghe met zijn fiets mijn schouder aan. Ik zag hem onderuit gaan en zelf kon ik ook maar net mijn evenwicht bewaren", blikt de ritwinnaar terug.

Beklimming

De drie overgebleven coureurs (de Belg Aerts, Commesso, en Fedrigo) zetten hun weg voort en hadden op 25 kilometer van de streep nog 3 minuten voorsprong op het peloton. Tijdens de beklimming van de Col de la Sentinelle (2e categorie) moest Aerts lossen en slonk de voorsprong van Fedrigo en Commesso zeer snel. Mede omdat de achtervolgende groep - met daarin alle favorieten voor de eindzege - in de slotfase even twijfelden, kregen ze het gat toch niet dicht.

Fedrigo bezorgde daarna zijn werkgever Bouygues Telecom de dagzege door Commesso in de spurt te verslaan. De Spanjaard Oscar Pereiro Sio behoudt het gele leiderstricot. Maandag heeft het peloton een rustdag, daarna gaat de karavaan de Alpen in.

Doorrijden

"In de finale probeerde ik niet om te kijken of mezelf vragen te stellen. Gewoon zo hard mogelijk doorrijden", sprak Fedrigo. "Ik wist dat die achtervolgers rap dichterbij kwamen. In de spurt heb ik gewoon alles gegeven en dat bleek voldoende. Ik bleef goed geconcentreerd rijden en kwam precies op het juiste moment uit het wiel van Commesso. Deze overwinning had de ploeg echt nodig."

De Spanjaard Oscar Pereiro Sio behoudt het gele leiderstricot. Maandag heeft het peloton een rustdag, daarna gaat de karavaan de Alpen in.