AMSTELVEEN - Het Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft zich bij de Champions Trophy in Amstelveen getroost met een bronzen medaille. De ploeg van bondscoach Marc Lammers, die zaterdag afstand deed van de titel in het jaarlijkse zeslandentoernooi, moest er zondag tegen Argentinië diep voor gaan. Pas na het nemen van strafballen konden de armen omhoog.


Foto: Rene Kooyman l Silvia Karres word fel verdedigd

Lammers wilde niet nog een keer in een vol Wagenerstadion verliezen van de wereldkampioen en pepte zijn ploeg na de 3-2-nederlaag van zaterdag op met rustgevende massages en een video met daarop fraaie beelden van zijn team uit eerdere wedstrijden.

Scoren

De aanpak leek te werken, want het Nederlandse elftal begon sterk aan het duel. De ploeg zette pressie, combineerde goed, stopte de gevreesde counter af en versierde strafcorners. Alles wat Lammers graag wilde zien op het veld, gebeurde. Behalve scoren.

Maartje Paumen en Kim Lammers misten een strafcorner en de Argentijnse keepster Antoniska hield harde schoten van Sylvia Karres en Ellen Hoog tegen. Het falen voor de doelmond brak Oranje op, want langzaam maar zeker kwamen 'las Leonas' (de leeuwinnen) in de wedstrijd en in het tweede deel van de eerste helft waren de ploegen elkaars gelijken.

Over en weer

Na de rust ging het spel over en weer, maar was Argentinië wel de gevaarlijkste ploeg. Oranje slaagde er maar moeizaam in door de hechte defensie van de Argentijnse ploeg heen te breken. Tegen de verhoudingen in maakte Oranje toch de eerste goal. De 19-jarige Vera Vorstenbosch maakte in de 53e minuut een snelle combinatie met Eefke Mulder knap af.

Argentinië zette vijf minuten voor tijd de zaken recht. Een strafcorner van Margalot ging hoog het net in achter keepster Eveline de Haan: 1-1. De stand-in voor vaste doelvrouwe Lisanne de Roever voorkwam in de slotminuut van de reguliere speeltijd met een snoekduik een tweede goal.

De verlenging leverde geen doelpunt op, waarna strafballen de beslissing moesten brengen. Maartje Paumen, Janneke Schopman, Kim Lammers en Minke Booij schoten koel en feilloos raak. De nerveuze Argentijnsen misten er twee.

Duitsland

Het Duitse vrouwenhockeyteam heeft voor het eerst in zijn bestaan de Champions Trophy veroverd. De olympisch kampioen won zondag in de finale van het zeslandentoernooi in Amstelveen met 3-2 van China. Fanny Rinne maakte in de slotseconden de winnende treffer vanuit een strafcorner.

China kwam twee keer op voorsprong in het energieke duel. Beide keren kwam Duitsland heel snel weer langszij. China bleef tot het einde toe dreigend, maar wist niet meer te scoren. Dat lukte aanvoerster Rinne van de Duitse ploeg wel.

Duitsland behaalde in het verleden wel al vier keer zilver en twee keer brons in de Champions Trophy. Nu is daar dus de hoofdprijs aan toegevoegd. Australië blijft met zes eindzeges de ploeg met de meeste gouden plakken. Nederland won het toernooi vier keer.