AMSTERDAM - Floyd Landis is niet rouwig dat hij zaterdag in de Tour de France het geel kwijtraakte aan Oscar Pereiro. De Amerikaanse kopman van Phonak is blij dat hij de komende etappe zijn ploeg niet hoeft op te offeren om de leiderstrui te verdedigen. De renner verwacht in de Alpenetappes het geel te heroveren. Die beginnen dinsdag.

Landis had vooraf niet de ambitie de gehele Tour in het geel rond te rijden. "Mijn enige doel is de trui volgende week zondag in Parijs aan te hebben." De Amerikaan gunt Pereiro, met wie hij vorig jaar nog samen reed bij Phonak, de gele trui. "Hij zag er bijzonder gelukkig uit." Landis geeft wel toe zaterdag 'een gok te hebben genomen'. "Maar ik wil dat mijn ploeg zich volledig concentreert op de ritten in de Alpen."

Pereiro bemachtigde de leiderstrui door in de dertiende en langste etappe mee te springen met een kopgroep, die met een voorsprong van bijna een half uur op het peloton over de finish kwam. De Spanjaard in dienst van Caisse d'Epargne beschouwt het geel niet als een cadeautje van Landis, hoewel hij de strategie van de Amerikaan wel meent te doorzien. "Voor Phonak is het een voordeel dat een andere ploeg zondag de hele dag op kop moet rijden om de trui te verdedigen."

Na de rustdag van maandag volgen drie etappes door de Franse Alpen. Dinsdag finisht de Tour op de 'Nederlandse' berg L'Alpe d'Huez. Zaterdag wordt nog een tijdrit over 57 kilometer van Le Creusot naar Montceau-les-Mines verreden, waarna de renners zondag de slotetappe naar Parijs afleggen.