MONTELIMAR - In een Ronde van Frankrijk zonder 'patron' is zelfs de gele trui niet meer heilig. De leider van de race, de Amerikaan Floyd Landis, gaf het kleinood zaterdag zonder slag of stoot weg. De Duitser Jens Voigt won de dertiende rit in Montelimar, medevluchter Oscar Pereiro nam het geel tot zijn eigen verbazing over.


Het peleton passeert de Roubion

Pereiro en Voigt zagen hun monstervlucht, met de Fransman Chavanel, de Italiaan Quinziato en de Oekraïner Grivko groteske proporties aannemen toen de Phonak-ploeg van Landis de achtervolging staakte.

Met een achterstand van 28.50 zal Pereiro niet zijn opgestaan met het idee 's avonds het geel om de schouders te krijgen. De 28-jarige Spanjaard won echter net geen half uur op Landis. Het kan allemaal in een Tour waarin een machtsblok ontbreekt.

Sparen

Landis werd in de Pyreneeën de leider maar zijn ploeg maakte geen indruk. Logisch, vond ritwinnaar Voigt, dat Phonak zaterdag de vluchters hun gang liet gaan. "Anders hadden ze vandaag moeten werken, morgen moeten werken. Ze kunnen zich beter sparen voor de Alpen. Pereiro pakken ze wel terug. Hij stond na de Pyreneeën op een klein half uur. Dat zegt genoeg."

In de laatste dertig kilometer, toen bleek dat het verschil maar niet kleiner werd, zette Rabobank zich nog even op kop van het peloton. "We dachten dat andere ploegen, zoals T-Mobile, wel mee zouden rijden", vertelde Joost Posthuma. "Toen dat niet gebeurde hadden wij er ook geen zin meer in."

"Blijkbaar is Phonak in de breedte niet zo sterk dat ze die trui kunnen verdedigen" vervolgde de Rabo-renner. "Ik denk dat ze de benen voelen van de rit van gisteren. Maar aan de andere kant: Twee minuten harder rijden op 230 kilometer, dat maakt ook niet uit. Ze geven het geel toch wel makkelijk weg."

Droom

Pereiro profiteerde in de hitte van Montelimar dankbaar en zal normaal gesproken dinsdag L'Alpe d'Huez oprijden in de meest begeerde trui. "Dit is als een droom. Na donderdag dacht ik dat mijn klassement verloren was. Ik ben twee keer tiende geweest in de Tour en wilde die prestatie verbeteren. En nu rijd ik zo maar in het geel."