AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag in Amstelveen afstand gedaan van de Champions Trophy. Na de triomfen in 2004 en 2005 slaagde Oranje er niet in om zich opnieuw voor de finale te plaatsen. Wereldkampioen Argentinië was in de afsluitende groepswedstrijd met 3-2 te sterk voor de onttroonde titelhouder.

De opdrachten voor beide teams waren vooraf duidelijk. Nederland moest "alleen maar" winnen om in de finale te komen, Argentinië diende Oranje met ruim verschil (drie of vier treffers) te verslaan om alsnog de eindstrijd te bereiken. De Zuid-Amerikaanse brigade was eerder in het toernooi door nederlagen tegen China (1-3) en Duitsland (1-3) eigenlijk al min of meer uitgeschakeld voor het eindduel om goud. Dankzij de verrassende nederlaag van Duitsland eerder op zaterdag tegen Australié (1-2) hadden 'Las Leonas' (De Leeuwinnen) toch nog een kansje om via de achterdeur de finale te bereiken.

Onstuimig

Na nog geen kwartier stond de poort naar de eindstrijd voor Argentinië zelfs wijd open. Via snelle treffers van Hernandez (uit de eerste strafcorner) en Russo, een fraaie tip-in, nam de nummer vier van de vorige Champions Trophy een sensationele voorsprong van 2-0. Het aangeslagen Oranje was nog wel zo onstuimig begonnen aan de beslissende groepswedstrijd. Al na 14 seconden dwong de gretige thuisploeg de eerste strafcorner af. De variant-uitvoering mislukte echter jammerlijk.

Dankzij de fysieke en mentale kracht kwam Nederland nog voor de rust op gelijke hoogte met Argentinië. Verdedigster Janneke Schopman bekroonde een fraaie uitvoering van de tweede strafcorner met een treffer (1-2) waarna spits Kim Lammers vlak voor de rust met een technisch hoogstandje de gelijkmaker op haar naam bracht, 2-2.

De tweede helft stond geheel in het teken van de Nederlandse jacht op de noodzakelijke derde treffer. Argentinië, met topspeelster Garcia in een hoofdrol, kwam nog maar weinig aan aanvallen toe. Het haastige en nerveuze Oranje miste evenwel de rust en het overzicht om het duel te beslissen.

De thuisploeg had zelfs in de slotfase twee wereldreddingen van doelvrouw Lisanne de Roever nodig om in de wedstrijd te blijven. Op het prachtige backhandschot van Garcia in de 69e minuut had de eerste keepster van Oranje echter geen verweer: 2-3.

Olympisch kampioen Duitsland speelt zondag in de finale tegen China. Nederland strijdt opnieuw tegen Argentinië om het brons.