MAGNY-COURS - BMW, Mercedes, Toyota, Honda en Renault moeten samen 70 miljoen euro verzamelen. Met dat fonds wil de FIA vervolgens een onafhankelijke motorenbouwer vragen een F1-motor te bouwen. Die motor moet dan te koop worden aangeboden aan de kleinere teams die niet op fabrieksmotoren kunnen rekenen.

Dat is het laatste voorstel van FIA-voorzitter Max Mosley aan de GPMA, de organisatie van motorenbouwers. Indien de 5 grote constructeurs dat plan niet zien zitten, lijkt het erop dat de FIA heel binnenkort een aantal maatregelen zal doorvoeren die de technische ontwikkeling van motoren moet beperken.

Door de motorenbouwers te verplichten goedkopere motoren te bouwen wil de FIA de kansen van kleinere teams zoals Midland gaaf houden. De grote constructeurs willen wel besparen, maar zijn niet bereid om hun technologische kennis af te bouwen. Voor hen moet de Formule 1 het toppunt van technologie blijven. Met dit compromis hoopt de FIA beide partijen te verzoenen zo de toekomst van de F1 te redden.