MAGNY-COURS - Michael Schumacher en Felipe Massa delen zondag op de eerste startrij in de Grand Prix van Frankrijk. In het thuisland van Renault slaagde wereldkampioen Alonso er niet in om de Scuderia te verslaan in het gevecht om de pole position.

Dezez keer was het echt wel een gevecht om de pole position. Schumacher en Alonso bestreden elkaar zelfs op de baan. Alonso ging als eerste de baan op in het laatste deel van de sessie, maar zag even later de Duitser voorbij schuiven. Maar wereldkampioen Alonso had geen zin om in de “vuile lucht” van Schumacher te rijden en op zijn beurt ging hij de Duitser even later weer voorbij.

Toch was het Schumacher die zich uiteindelijke de snelste toonde. En er was nog meer slecht nieuws voor Alonso, want ook de tweede Ferrari ging sneller. Felipe Massa kan zondag dus mogelijk een buffer vormen tussen de twee WK-rivalen. En die buffer zou Schumacher wel eens hard nodig kunnen hebben, want ondanks hun nederlaag in de kwalificatie lijkt Renault over betere banden voor de race te beschikken.

Naast Schumacher en Alonso zijn de twee Toyota’s plots de belangrijkste outsiders voor de zege in Frankrijk. Jarno Trulli en Ralf Schumacher werden knap vierde en vijfde tijdens de kwalificatie en versloegen zo de McLaren van Kimi Raïkkönen en de tweede Renault van Giancarlo Fisichella.

Honda faalt alweer

Het eerste deel van de kwalificatie eiste alweer enkele belangrijke slachtoffers. Rijders mogen nu hun rondje nog afwerken indien ze net voor het vallen van de vlag nog passeren, maar zelfs dat kon Jacques Villeneuve en Jenson Button niet helpen. Het duo werd beiden geëlimineerd. Verrassend in het geval van Villeneuve, aangezien hij zaterdagochtend nog de snelste man op de baan was. Minder verrassend voor Button wiens Honda opnieuw niet snel genoeg was. Ook teamgenoot Rubens Barrichello haalde maar nipt het tweede deel van de kwalificatie.

Albers overleeft eerste deel

Voor Nederlander Christijan Albers verliep de kwalificatie eindelijk eens naar wens. De MF1-rijder was snel genoeg om naar het tweede deel van de kwalificatie door te dringen en eindigde uiteindelijk op de 16de plaats. Teamgenoot Tiago Monteiro slaagde er overigens niet in de prestatie van Albers te evenaren. De Portugees start zondag slechts als 20ste.