ROME - Ongelooflijk, ongehoord en buiten proporties. De Italiaanse clubs Juventus, Lazio en Fiorentina hebben geen goed woord over voor de straffen die ze vrijdag van het tribunaal van de Italiaanse voetbalbond opgelegd hebben gekregen in het fraudeschandaal.

Ook Luciano Moggi, de spil in de omkoopzaak, reageerde aangeslagen. "Ik ben niet bitter voor mezelf, maar voor de clubs en hun supporters", zei de voormalige directeur van Juventus.

Ontkennen

De afgeluisterde telefoongesprekken van Moggi brachten de Italiaanse affaire aan het rollen. Hij mag wegens zijn pogingen om scheidsrechters voor Juventus te regelen vijf jaar geen functie in het voetbal bekleden, maar bleef ook na de uitspraak ontkennen iets strafbaars te hebben gedaan. "Er zijn geen wedstrijden en scheidsrechters omgekocht. Daarom zijn de clubs en vooral de fans enorm gefrustreerd door deze zaak".

Juventus werd met een degradatie naar de serie B met dertig punten in mindering het zwaarste gestraft. "Dit is echt niet te geloven", reageerde voorzitter Giovanni Cobolli Gigli van de club uit Turijn. "We hadden een eerlijke uitspraak verwacht. Het is echt onbegrijpelijk dat wij komend seizoen niet mogen meedoen aan de hoogste Italiaanse divisie. Juventus is de enige club die de wens heeft uitgesproken dingen te willen veranderen en heeft laten zien dat ook te doen."

In beroep

Gigli vindt het daarom onbegrijpelijk dat alle clubs niet op dezelfde manier zijn bestraft. "Ik zie geen verschil tussen de feiten in onze zaak en die van de andere clubs, maar wij hebben wel een veel hogere straf gekregen. Hier kunnen we absoluut niet mee akkoord gaan. In belang van onze fans en onze belangrijkste aandeelhouders gaan we daarom ook zeker in beroep."

Ook Fiorentina kondigde aan zich niet bij de uitspraak neer te leggen. De club moet terug naar de serie B met twaalf punten aftrek. "Dit is absoluut onrechtvaardig", stelde de formatie. "Uit respect voor de stad, de fans en de integriteit van alle betrokkenen zal Fiorentina blijven vechten tot de onderste steen boven is, want de club is onschuldig."

Lazio

De voorzitter van Lazio, Claudio Lotito, was overrompeld na zijn schorsing van drie jaar en de gedwongen degradatie van zijn club met zeven punten in mindering. "Ik heb hier geen woorden voor. Dit hadden we absoluut niet verwacht. Lazio heeft nog nooit geprobeerd de ethische regels te overtreden en dan deze straf. Het is onbegrijpelijk."

Kranten

'Een klap voor de Italiaanse sport'. Met woorden van deze strekking reageren de kranten in Italië zaterdag op de uitspraak in de fraudezaak in het voetbal. "Dit komt echt keihard aan", concludeert de sportkrant Gazzetta dello Sport.

Het dagblad houdt er nog wel de moed in door te concluderen dat deze uitspraak pas de eerste ronde in de zaak is. "Dit zal ongetwijfeld verder gaan tot en met het federale hof. Een echte verandering van het vonnis zal waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn, maar wel een aanpassing van deze zware straffen", stelt de Gazzetta.

De Corriere della Sera spreekt van een 'zeer ongelukkige dag in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal en dat 120 uur na een zeer gelukkige dag", verwijst de krant naar de wereldtitel van de nationale ploeg.