BERLIJN - Jan Ullrich heeft vorig jaar in de eerste week van de Ronde van Frankrijk dagelijks verboden middelen tot zich genomen. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vrijdag. De krant zegt documenten uit het onderzoeksrapport 'Operatie Puerto' in bezit te hebben.

Uit de documenten zou blijken dat de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, die de spil vormt in het Spaanse dopingschandaal, diverse verboden middelen aan de Duitse topper heeft geleverd. Het gaat daarbij om groeihormonen, insuline, testosteron en geprepareerd eigen bloed.

Doping

Ullrich werd vlak voor de start van de 93e Ronde van Frankrijk op non-actief gesteld door zijn werkgever T-Mobile, omdat zijn naam in verband werd gebracht met de dopingaffaire in Spanje. "Deze nieuwe informatie staat niet in het rapport dat wij in ons bezit hebben", reageerde een woordvoerder van T-Mobile op de onthullingen in de Süddeutsche Zeitung. "Maar gelet op de beschuldigingen, kunnen we ervan uitgaan dat de verwijten niet alleen over 2006 gaan."

Eerder meldde de Süddeutsche Zeitung al dat de mentor van Ullrich, de Belg Rudy Pevenage, telefonisch contact had met Fuentes. In een gesprek van Pevenage met de Spaanse dokter wordt gesproken over de 'derde persoon', die in de woorden van Pevenage "meer wil hebben, ook als het maar de helft is". Dat onderhoud vond op 20 mei plaats, twee dagen nadat Ullrich in de Ronde van Italië de tijdrit had gewonnen.

Volgens de Duitse krant had 'Rudi's zoon' vier keer een hoeveelheid van zijn eigen bloed bij Fuentes afgeleverd. Door eigen bloed later weer toe te dienen, wordt het aantal rode bloedlichaampjes verhoogd, waardoor het uithoudingsvermogen toeneemt. Ook zou Ullrich voor een levering groeihormonen, bloed, testosteron en kunstmatig gefabriceerde insuline 2970 euro betaald hebben.