FLORENCE - Alan Smith hielp Leeds United donderdag hoogstpersoonlijk naar de derde ronde van de strijd om de UEFA-beker. De aanvaller scoorde liefst vier keer tegen het Israëlische Hapoel Tel Aviv, dat wegens de onrust in het Midden-Oosten was uitgeweken naar Florence. Voor slechts 3000 toeschouwers werd het 1-4 in Engels voordeel.

Hapoel had twee weken eerder bij Leeds slechts met 1-0 verloren en waande zich nog kansrijk. Het afgelopen seizoen bereikten de Israëliërs nog de kwartfinales van het UEFA-bekertoernooi. De start was goed. Abukasis opende al na twee minuten de score. Daarna begon de Smith-show. In de 30e, 54e, 62 en 83e minuut was het prijs waarmee Leeds zonder problemen de derde ronde bereikte.

Schalke'04 door

Schalke bekert ondanks een 0-0-gelijkspel thuis tegen Legia Warschau eveneens verder. De Duitsers hadden eerder in Polen met -2 gewonnen. Kansen kreeg Schalke genoeg. Sand, Mpenza, de jarige Van Hoogdalem en Oude Kamphuis hadden de 1-0 op de schoen. Beide Nederlanders kregen ook nog geel.

Bij het duel ontbrak international Böhme, die door trainer Neubarth disciplinair is geschorst. "We zullen hem vrijdag vertellen wat het betekent je als een prof te gedragen", verklaarde manager Assauer na het duel. "Als hij het niet begrijpt, zullen we afscheid van hem nemen."

Denizlispor verrast Sparta Praag

Denizlispor verraste door Sparta Praag uit te schakelen. De Tsjechen hadden thuis nog met 1-0 gewonnen, maar gingen bij de Turkse middenmoter met 2-0 onderuit. Beide treffers werden gemaakt door Özkan.

Alavés uitgeschakeld

Besiktas bereikte de derde ronde ten koste van Alavés. In Spanje was het 1-1, op eigen veld wonnen de Turken met 1-0 door een doelpunt van Ilhan. De treffer viel al na zeven minuten waarna de toeschouwers voornamelijk werden getracteerd op kaarten: zeven gele en twee rode. Jordi Cruijff was een van de boosdoeners. Hij werd, met geel op zak, na ruim een uur gewisseld.

Strafschoppen

Bij Levski Sofia tegen Sturm Graz waren achttien strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen. Simonovic was namens de Bulgaren de enige doelpuntenmaker in 120 minuten voetbal waarmee de -0-thuiszege van Graz teniet was gedaan. Amoah schoot de Oostenrijkers uiteindelijk naar de volgende ronde.

Lazio naar derde ronde

Lazio Roma bereikte met Jaap Stam dankzij een 1-1 gelijkspel bij Rode Ster Belgrado de derde ronde.

Met de Nederlander Marvin Brunswijk in de basis slaagde Anorthosis Famagusta er niet in een vervolg te geven aan het bekeravontuur. De Cyprioten verloren op eigen veld met 0-1 van Boavista, dat in Portugal ook al had gewonnen; toen met 2-1.

Bekeravontuur Grasshoppers ten einde

Het Zwitserse Grasshoppers ging in blessuretijd alsnog onderuit tegen PAOK Saloniki. De Grieken verdedigden in Zürich een -1-voorsprong, maar leken bij een 1-0-achterstand uitgeschakeld. Markos was in blessuretijd verantwoordelijk voor de gelijkmaker die plaatsing betekende.

Ook de landgenoten van Panathinaikos hadden reden tot juichen. Het Turkse Fenerbahce, door Feyenoord uit de Champions League gehouden, werd in Athene verpletterd: 4-1, na de 1-1 in Istanbul ruim voldoende voor het bereiken van de derde ronde.

Fulham eenvoudig verder

Met Edwin van der Sar onder de lat ging Fulham eenvoudig door dank zij een 2-1-zege op Dinamo Zagreb. De Engelsen waren in Kroatië al met 3-0 te sterk geweest. Celtic was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Blackburn Rovers dat op eigen veld met -0 ten onder ging. Larsson en Sutton waren de doelpuntenmakers voor de Schotten die thuis ook al, met 1-0, hadden gewonnen.