AMSTELVEEN - De Nederlands hockeysters zijn tegen een gevaarlijke concurrent voor de eindzege in Champions Trophy aangelopen. Een fel China hield de ploeg van bondscoach Marc Lammers in de vierde speelronde van het toernooi in Amstelveen op 1-1.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Barbara de Vries-Rens l Minke Smabers in de aanval

Als gevolg daarvan nam Duitsland de koppositie over in de tussenstand en moet Oranje zaterdag in de vijfde speelronde vol aan de bak tegen Argentinië.

Lammers was er de hele week al niet gerust op. Hij zag China gedreven spelen en winnen van de hockeygrootmachten Australië en Argentinië. "Normaal gesproken zie ik die Chinese speelsters alleen maar trainen en rennen, hier zag ik ze steeds maar lachen."

Moordend tempo

Hij gokte erop dat het daardoor met de conditie van de Aziatische ploeg minder gesteld zou zijn, maar daar was in het duel met Oranje niets van te merken. China, dat in razend tempo is opgerukt naar de wereldtop, legde een moordend tempo neer op het kunstgras van het Wagenerstadion.

De eerste helft was daardoor een aantrekkelijk schouwspel met kansen over en weer. De ploeg van de Koreaanse coach Chang-back Kim nam het initiatief met agressief en snel hockey. Oranje moest even zoeken naar het juiste ritme, maar hield al snel gelijke tred. Mede dankzij Sylvia Karres, van wie voorin veel dreiging uitging.

Strafcorners

Er kwamen voor beide teams kansen om te scoren, toch bleef de nul staan. Keepster Lisanne de Roever hield twee strafcorners tegen. Opvallend was dat het team van Lammers geen enkele korte hoekschop wist te forceren.

China

In de tweede helft kwam China al snel op voorsprong. Hong Xia Li sloeg de bal resoluut in het net na een aanvalscombinatie. Nederland vocht terug en kreeg zowaar na drie kwartier een strafcorner. Het was pas de eerste en Maartje Paumen schoot onberispelijk raak.

Vanaf dat moment joeg de formatie van Lammers verbeten op de winst met goed en snel combinatiespel. Fatima Moreira de Melo nam in deze fase het voortouw en liet zelf een aantal fraaie acties zien. De ploeg kwam echter niet tot scoren, ook omdat de Chinezen steeds fel van zich afbeten.

Zeven jaar geleden telde het meest bevolkte land ter wereld zeggen en schrijven driehonderd hockeysters. Met het oog op de Olympische Spelen over twee jaar in Peking is inmiddels volgens aloude Chinese staatstraditie een hockeyleger gerekruteerd. Onder leiding van drilcoach Kim won China al eens de Champions Trophy (2002) en veroverde de ploeg brons op de Olympische Spelen van 2004.

Oranje kan goed lering trekken uit het cruciale duel in Amstelveen. De ploeg treft China straks weer op het wereldkampioenschap in Madrid. De mogelijkheid bestaat ook nog dat beide teams elkaar zondag alweer tegenkomen in de finale.