PARIJS - Een Franse advocaat wil de geldigheid van de WK-voetbalfinale laten toetsen door een rechtbank in Parijs. De rode kaart voor de Franse voetbalvedette Zinedine Zidane zou op illegale wijze zijn uitgedeeld.

Indien kan worden bewezen dat de arbitrage gebruik heeft gemaakt van video-opnames om het wangedrag van Zidane te bestraffen, dient de eindstrijd opnieuw te worden gespeeld, stelt mr. Mehana Mouhou. De reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA verbieden vooralsnog het gebruik van tv-beelden tijdens de wedstrijd.

Opdracht

Advocaat Mouhou, die werkt op een kantoor in Rennes, wilde donderdag nog niet bekendmaken voor wie hij werkt. Hij zei wel dat hij in opdracht handelt van een aantal clubs en nationale bonden. Pas als hij de zaak officieel aanhangig heeft gemaakt bij de rechtbank in Parijs, wil Mouhou met meer informatie naar buiten komen.

Zidane werd in de verlenging van de WK-finale tegen Italië, dat via strafschoppen won, uit het veld gestuurd na een kopstoot tegen verdediger Materazzi. De scheidsrechter en zijn twee assistent-arbiters op het veld zagen het incident niet. Op last van de vierde official langs de lijn kreeg Zidane alsnog de rode kaart.

Vierde official

De Franse bondscoach Raymond Domenech suggereerde direct na afloop dat de vierde official misschien wel eerst de (duidelijke) tv-beelden van de kopstoot van Zidane had gezien en daarna pas tot actie was overgegaan. De FIFA ontkende dat later met klem.

Volgens een woordvoerder van de wereldvoetbalbond had de vierde official de ernstige charge van Zidane met eigen ogen waargenomen en had hij daarna meteen zijn collega's op het veld gewaarschuwd. De arbitrage bij het WK in Duitsland stond in contact met elkaar met een rechtstreekse radioverbinding.