PARIJS - Zinedine Zidane heeft zijn excuses aangeboden voor de kopstoot tegen de borst van Marco Materazzi. De Franse superster viel de Italiaan aan in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Op aanwijzing van de vierde official werd hij vervolgens uit het veld gestuurd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zidane verklaarde woensdag voor de Franse betaalzender Canal plus dat Materazzi zijn moeder en zus met "persoonlijke en harde woorden" beledigde. "Ik vraag vergeving aan alle kinderen die mij hebben gezien", aldus Zidane. "Er was geen excuus voor wat ik heb gedaan." Frankrijk verloor de finale uiteindelijk van Italië na het nemen van strafschoppen.

Beledigingen

Volgens Zidane beledigde Materazzi hem meerdere malen. "Ik probeerde niet te luisteren maar hij bleef ze maar herhalen. Ik wil er nu eerlijk en open over zijn omdat het op televisie gezien is door twee of drie miljard mensen, onder wie miljoenen kinderen."

Overigens zei Zidane ook dat hij geen spijt heeft van zijn actie. "Ik bied mijn excuses aan maar heb geen spijt. Dat zou betekenen dat wat Materazzi zei goed was. Dat is niet zo." Zidane vertelde ook dat hij besefte dat het zijn laatste wedstrijd was. "Ik wist dat het mijn laatste duel was en dat er nog maar tien minuten te spelen waren. Maar zulke dingen gaan erg snel. Ik ben een man, vóór al het andere."

Loopbaan

Voor Zidane was de kopstoot de laatste actie van zijn loopbaan. De wereldkampioen van 1998 had voorafgaand aan het WK in Duitsland al besloten na het toernooi een punt achter zijn loopbaan te zetten. Ondanks de rode kaart werd hij door journalisten toch gekozen tot beste speler van het toernooi.

Gouden Bal

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt de actie van Zidane in opdracht van voorzitter Sepp Blatter momenteel. Hij kan daardoor de 'Gouden Bal', de trofee die toebehoort aan de beste speler van het WK, weer kwijtraken.

Blatter: "Als uit dat onderzoek duidelijk naar voren komt dat hij tegen alle sportethiek in heeft gehandeld, moet de FIFA ingrijpen. Dat is onze verantwoordelijkheid, hoewel de uitverkiezing van de meest waardevolle speler van het WK eigenlijk geen FIFA-zaak is." De Gouden Bal wordt na elk WK toegekend aan de voetballer die van de WK-journalisten de meeste stemmen krijgt.

Provocatie

Zidane: "Ik ben bereid om naar elke disciplinaire commissie te gaan. Als iemand Materazzi's lippen kan lezen, weten we dat ik de waarheid spreek. Degene die écht schuldig is, moet gestraft worden. Ik heb niemand willen aanvallen, alleen mezelf willen beschermen."

"Ik heb iets verkeerds gedaan en ben daarvoor gestraft. Ik eindigde het duel alleen in de kleedkamer. Maar ik was de degene die werd uitgedaagd en die reageerde. Het is altijd zo dat de persoon die reageert, wordt gestraft. Nooit de speler die provoceert. Dat is niet eerlijk."