PAU - De tiende etappe heeft de klassementen van de Ronde van Frankrijk danig overhoop gegooid. Dit gebeurde niet door strijd van de potentiële kanshebbers in deze Tour, maar maar wel van dappere outsiders. Grote winnaar was de 31-jarige Fransman Cyril Dessel.

Hij veroverde niet alleen de gele trui maar ook de toppositie in het bergklassement. In Pau ging de ritzege naar de 27-jarige Spanjaard Juan Miguel Mercado in de sprint met miniem verschil tegen Dessel. De Bask Inigo Landaluze eindigde solo op de derde plaats.

Dessel en Mercado kregen beloningen voor hun aanvallende rijden over de eerste bergen in deze Tour tussen Cambo-les-Bains en Pau over 190 kilometer. De strijd ontbrandde woensdag direct na het vallen van de startvlag.

Posthuma

De beslissende vlucht ontstond na de eerste tussensprint en werd gelanceerd door de Fransman Da Cruz. Veertien renners sloten aan. Onder hen Joost Posthuma van Rabobank. "Er moest een mannetje mee van onze ploeg, en dat was ik", vertelde hij na afloop, "Ze gingen wel erg hard bergop, maar ja, je kunt beter van voren worden gelost dan van achteren."

Het peloton, met de Oekraïner Sergei Gontsjar in de gele trui, liet de vluchters aanvankelijk begaan. Tegenactie door de in roze gehulde coureurs van T-Mobile kwam er pas toen het verschil was opgelopen tot een tiental minuten.

Col Osquich

Op de eerste klim, de Col Osquich, losten Hushovd en Steegmans. Zij werden opgepikt door het peloton. Het hoogste punt van de Pyreneeën in deze etappe was na 101 kilometer de Soudet uit de erecategorie. In de beklimming rammelde de kopgroep uit elkaar. De Fransman Dessel en Spanjaard Mercado klommen het best. Zij reden samen over de top. Posthuma verloor zeseneenhalve minuut.

Afdaling

In de afdaling kregen Dessel en Mercado gezelschap van vijf renners die zij in de klim hadden achtergelaten. Op de Marie Blancque, met de top op 42 kilometer van de eindstreep, reden zij Landaluze, Rinero, Isasi, Vasseur en Moreni weer los. In de laatste afzink lieten de twee niemand meer terugkomen. De Bask Inigo Landaluze naderde tot 100 meter maar kon het kloofje niet dichtrijden.

De rol van Posthuma was daar al uitgespeeld. Hij viel terug in het peloton en zag dat de Deense ploeggenoot met een demarrage kort voor de top van de Marie Blanque een tiental punten voor het bergklassement sprokkelde.

Dessel en Mercado werkten uitstekend samen in de vlucht in Pau. In de straten van de stad nam Mercado geen kop meer over om de sprint te kunnen winnen. Zo gebeurde met miniem verschil. De verliezer in de sprint hoefde niet te treuren, want hij was met 3 minuten en 50 seconden achterstand op Gontsjar de best geklasseerde uit de kopgroep.

Hij veroverde met minuten voorsprong de gele trui en beleefde zo de mooiste dag uit zijn (bescheiden) leven als professional. "Ik ben uitermate tevreden", sprak de nieuwe klassementsleider. "Het was een mooie dag, ook al mankeerde helaas de ritzege."