RIJSWIJK - De Italiaanse voetbalclub Juventus hangt degradatie naar de Serie C boven het hoofd. Het voormalig management van de vereniging bemoeide zich met de aanstelling van scheidsrechters en dat kwam uit. Een sporttribunaal doet binnen enkele dagen uitspraak in de zaak. Ook AC Milan, Fiorentina en Lazio Roma zijn betrokken.

Wat betekent het eigenlijk voor een traditierijke topclub om te degraderen? Jeroen Slop is financieel directeur bij Ajax. "Het grootste probleem is dat een topclub ook topinkomsten heeft. Als je degradeert, valt dat voor een groot gedeelte weg, terwijl de kosten wel hoog blijven. Het komt dus aan op het eigen vermogen dat je hebt. Als je een stabiel eigen vermogen hebt en de klap kunt opvangen, hoeven de gevolgen niet zo groot te zijn. Ik denk bijvoorbeeld dat Ajax het goed zou kunnen opvangen", aldus Slop.

Hij somt op: "Normaal gesproken heeft een voetbalbedrijf vier bronnen van inkomsten. 1. Het voetbal, de inkomsten uit recettes en Europees voetbal. 2. Sponsoring. 3. Merchandise. 4. Inkomsten uit televisierechten. Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met hoofdsponsor wordt dat allemaal minder. Als je degradeert, ben je nu eenmaal minder interessant."

Spelersgroep

Als oplossing om de kosten te reduceren noemt Slop het snijden in de spelersgroep, omdat de salarissen van voetballers in de top van het Italiaanse voetbal enorm hoog zijn. Volgens technisch directeur Marcel Brands van AZ is die ingreep niet zaligmakend: "Omdat je zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau actief wilt zijn, moet je daar voorzichtig mee zijn. Stel dat zoiets misloopt, dan kom je steeds moeilijker terug op je oude niveau." Brands noemt de gevolgen voor een topclub "niet te overzien".

"Een speler is in de Serie A misschien 50 miljoen waard. Maar wat is zijn waarde in de Seie C? Je kunt voor de spelers zoeken naar oplossingen in huurconstructies, zodat je toch de transferrechten behoudt. Maar het is duidelijk dat zo'n degradatie sowieso een financieel debacle is. Dat zie je onherroepelijk terug in het sportieve."

Scenario

In vrijwel alle geschetste scenario's worden de voetballers de dupe van de situatie. "Een scenario waar Juventus nu voor staat is ook eigenlijk niet te vangen in een spelerscontract", zegt Kees Ploegsma. Ploegsma behartigt als zaakwaarnemer de belangen van veel spelers. Bovendien was hij jaren actief als algemeen manager van de Brabantse topclub PSV. "Ik geloof nooit dat spelers een transfervrije status krijgen als zoiets gebeurt."

"Het is in eerste instantie natuurlijk de vraag wat een speler zelf wil. Del Piero heeft bijvoorbeeld gezegd dat hij wil blijven, ook als Juventus degradeert. In elk ander geval moet je om de tafel. Clubs als Juventus nemen in ieder geval nooit cluasules op in contracten dat spelers weg mogen of minder gaan verdienen. Dat zie je in Nederland bijvoorbeeld wel bij Willen II of NAC Breda. Zulke clubs houden rekening met degradatie."

Volgens Ploegsma kan een speler uiteindelijk de burgerrechter inschakelen. "Ik denk dat een speler wel een zaak heeft. Het is voor hen toch overmacht. Maar zover zal het niet komen. De clubs waar het om gaat zijn instituten. Daar wil je ook als speler op een fatsoenlijke wijze afscheid van nemen."

"Ik verwacht ook een gentlemens-agreement als de clubs degraderen. De verenigingen zullen elkaar de spelers niet willen afvangen. Maar het is geen vaststaand gegeven dat een speler transfervrij is. Dat is wel duidelijk."

Volgens Slop dreigt er voor Juventus ook nog een ander gevaar. Naast sportieve ellende kan de club bij degradatie ook in 'andere' handen vallen. "Ze zijn beursgenoteerd. Ik weet niet hoe ze hebben afgedekt, maar waarschijnlijk worden de aandelen minder waard. Dat kan tot een overname leiden. Bij Ajax kan dat trouwens niet, wij hebben maar 27 procent van de aandelen uitgegeven."