FRANKFURT - Joachim Löw is de nieuwe bondscoach van Duitsland. De 46-jarige Duitser heeft een contract voor twee jaar getekend, tot na het EK in 2008. Hij volgt Jürgen Klinsmann op, die dinsdag vrijwillig zijn vertrek aankondigde na het succesvolle WK (brons).

Löw fungeerde sinds juli 2004 als eerste assistent van Klinsmann bij Die Mannschaft. Daarvoor was hij trainer van VfB Stuttgart, Karlsruhe SC en verscheidene clubs in Turkije en Oostenrijk. De nieuwe teamchef speelde 52 duels in de Bundesliga waarin hij zeven keer scoorde.

Status

Löw werd de afgelopen maanden ook wel het tactisch geweten van Klinsmann genoemd. In de Bundesliga was hij als trainer niet meer zo gewild, maar bij de nationale ploeg groeide zijn status snel. Met zijn zelfbewuste optreden, vol charme en humor, dwong hij ook woensdag tijdens zijn perspresentatie ontzag en respect af.

"Het is een grote uitdaging voor mij om door te gaan op de weg die we twee jaar geleden zijn ingeslagen", liet Löw weten. "Het is de enige manier om aan de wereldtop te blijven. Mijn doelstellingen zijn duidelijk: nieuwe jonge spelers laten doorbreken, een succesvol EK-kwalificatietoernooi afwerken en daarna de Europese titel in 2008 veroveren. Daar gaan en staan wij voor."

Jogi

Klinsmann was verheugd met Löw als zijn opvolger. "Ik ben heel blij dat 'Jogi' deze opdracht overneemt", gaf de afgetreden teamchef aan. "Ik heb hem nooit als assistent gezien. Hij heeft wezenlijke onderdelen van de training geleid. Hij is mijn logische vervanger, de juiste kandidaat."

Aanvoerder Michael Ballack beaamde de woorden van Klinsmann. "Hij kent de ploeg, de spelers en de tactiek. Als geen ander kan hij voortbouwen op wat Klinsmann achterlaat. Ik vind het wel heel jammer dat Jürgen is opgestapt. We hebben met veel plezier en succes samengewerkt. Maar ik respecteer zijn besluit."