ROME - Zinedine Zidane moet mogelijk afstand doen van de Gouden Bal, de trofee die toebehoort aan de beste speler van het WK. Dat zegt Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, in een reactie op het wangedrag van de Franse voetbalvedette in de verloren WK-finale zondag tegen Italië.

"Ik heb de tuchtcommissie van de FIFA opdracht gegeven de rode kaart voor Zidane te onderzoeken", gaf Blatter aan. "Als uit dat onderzoek duidelijk naar voren komt dat hij tegen alle sportethiek in heeft gehandeld, moet de FIFA ingrijpen. Dat is onze verantwoordelijkheid, hoewel de uitverkiezing van de meest waardevolle speler van het WK eigenlijk geen FIFA-zaak is."

Stemmen

De Gouden Bal wordt na elk WK toegekend aan de voetballer die van de WK-journalisten de meeste stemmen krijgt. Vaak worden deze stemmen al voor het begin van de finale uitgebracht.

Zidane is niet de eerste omstreden winnaar in deze uitverkiezing. Doelman Oliver Kahn (2002) en spits Ronaldo (1998) mochten na een zwakke prestatie in de WK-finale ook de Gouden Bal in ontvangst nemen, hetgeen eveneens tot veel kritiek leidde.

Kopstoot

Zidane deelde zondag in de WK-finale een zware kopstoot uit aan tegenstander Materazzi. De FIFA wil in het eigen onderzoek "alle omstandigheden" van het incident boven tafel krijgen, dus ook mogelijke racistische of beledigende opmerkingen van de Italiaan.