ROME - Tegen de verwachting in heeft bondscoach Marcello Lippi zijn functie bij wereldkampioen Italië neergelegd. De 58-jarige trainer wil zijn contract, dat eind deze maand afloopt, niet verlengen. Dat heeft de Italiaanse voetbalfederatie (FIGC) woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Lippi was de afgelopen twee jaar bondscoach van de Azzurri. Hij gaf maandag, een dag na de gewonnen WK-finale tegen Frankrijk, nog aan dat hij in principe bereid was om door te gaan als technisch leider van de nationale ploeg. Volgens de vice-voorzitter van de FIGC had Lippi zijn besluit om weg te gaan echter al tijdens de groepsfase van het WK genomen.

"Hij zou hoe dan ook opstappen, ongeacht het eindresultaat bij het WK", onthulde Giancarlo Abete woensdag. "Hij zei me ook dat hij nog geen serieuze plannen voor zijn toekomst had."

Uitgespeeld

Lippi hield het woensdag bij een schriftelijke verklaring. "Mijn rol als bondscoach is uitgespeeld", liet hij woensdag weten op de website van de Italiaanse federatie. "Ik heb zowel professioneel als menselijk een buitengewone tijd gehad, met een geweldige spelersgroep en een zeer bekwame staf.

Ik wil de FIGC bedanken voor het vertrouwen in mij. Wat we in Duitsland op het WK hebben gepresteerd zal altijd in de historie van het Italiaanse voetbal en in de harten van de fans bewaard blijven."

Vakantie

Wat Lippi gaat doen, is niet bekend. Hij neemt in elk geval de komende drie maanden vrijaf. Met een vakantie op een "ver en afgelegen strand" wil Lippi bijkomen van het WK, dat hij zeer intens heeft beleefd.

Volgens de Italiaanse media is het omvangrijke fraudeschandaal in het Italiaanse voetbal één van de redenen dat hij vrijwillig opstapt. De naam van Lippi en van diens zoon, die een drukbezette spelersmakelaar is, dook in alle verhalen rond de malversaties bij Juventus meer dan eens op. Het duo behoort echter niet tot de verdachte personen in het schandaal waarin het sporttribunaal in Rome één dezer dagen uitspraak doet.

Landstitels

Lippi won met Juventus in twee ambtstermijnen vijf landstitels. In 1996 veroverde hij met de Oude Dame ook de titel in de Champions League, ten koste van Ajax, en de wereldtitel voor clubs.