BERLIJN/HAMBURG - Jürgen Klinsmann keert na de zomer niet terug als bondscoach van Duitsland. De oud-international weigert een nieuw contract te tekenen als teamchef. De Duitse Voetbalbond (DFB) bevestigde in de nacht van dinsdag op woensdag berichten van die strekking in de kranten Bild en Süddeutsche Zeitung.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 41-jarige Klinsmann lag maandenlang zwaar onder vuur bij pers en publiek, maar presteerde met 'die Mannschaft' boven verwachting tijdens de eindronde van het WK voor eigen publiek. Duitsland veroverde het brons met fris en aanvallend voetbal. Joachim Löw, tot dusver Klinsmanns assistent, wordt genoemd als opvolger.

DFB-voorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder zei tegen het Duitse persbureau dpa dat Klinsmann de DFB dinsdagmiddag over zijn stap heeft geïnformeerd. "Ik betreur zijn beslissing, maar wij moeten haar accepteren", aldus Mayer-Vorfelder, die niet wilde ingaan op mogelijke opvolgers. "Maar wie het ook wordt, hij moet doorgaan op de weg die is ingeslagen", zei de DFB-preses. De Duitse voetbalbond komt in de loop van woensdag met meer informatie naar buiten.

De DFB liet tijdens het succesvolle WK meer dan eens weten het aflopende contract van Klinsmann graag te willen verlengen, ten minste tot het EK in 2008. Ook vanuit de spelersgroep klonken zeer positieve geluiden over de vernieuwende en inspirerende aanpak van de oud-spits, die met zijn gezin in Californië woont.

Het Duitse volk stond eveneens massaal achter Klinsmann, in functie sinds juli 2004. De ineens zo populaire teamchef schoof een beslissing over zijn toekomst echter steeds voor zich uit. Hij wilde eerst het WK afmaken en daarna, op basis van al zijn ervaringen, een besluit nemen.

Waarom Klinsmann vertrekt, na 34 interlands als teamchef, is nog onduidelijk. Mogelijk is de grote druk hem toch iets te zwaar gevallen. Voorlopig viert hij met zijn gezin vakantie op een geheim adres. Tijdens een indrukwekkende huldiging in Berlijn, afgelopen zondag na het behalen van de derde plaats bij het WK, sprak Klinsmann al over het ultieme hoogtepunt in zijn loopbaan als trainer. "Dit valt niet meer te overtreffen", zei hij. De diepere betekenis van deze woorden werd pas een paar dagen later duidelijk.