AMSTELVEEN - Het Nieuw-Zeelandse vrouwenhockeyteam heeft de vervaarlijke bijnaam Black Sticks, maar dinsdag in de wedstrijd om de Champions Trophy tegen Nederland spatten er bepaald geen vonken vanaf. Een veel sterker Oranje overvleugelde de ploeg uit Oceanië in de derde speelronde van het zeslandentoernooi in Amstelveen: 4-0.

Nieuw-Zeeland maakte tot dusver van alle deelnemers al de zwakste indruk. De ploeg van bondscoach Ian Rutledge scoorde in de eerste twee wedstrijden geen enkele keer. Het excuus van de Kiwi's is dat ze in korte tijd zes spelbepalende internationals zijn kwijtgeraakt. Rutledge moet het doen met een jong en onervaren team. Hij kondigde vooraf al aan dat de Champions Trophy louter bedoeld was om ervaring op te doen.

Keepster

Zijn ploeg was dinsdagavond geen partij voor het team van bondscoach Marc Lammers, die vaste keepster Lisanne de Roever rust gaf en Eveline de Haan aan het werk wilde zien. Het was veelzeggend dat De Haan in de hele wedstrijd niet een keer hoefde op te treden.

Oranje combineerde er frivool en lustig op los en creëerde talloze kansen. Het doel treffen bleek echter nog een moeilijke opgave. De riante score drukte bij lange na niet het krachtsverschil uit. Zeker in de eerste helft ontbrak het aan scherpte in de afronding. Dat euvel speelde de ploeg van Lammers ook al parten in de duels met de veel sterkere landen Australië en Duitsland.

Fraaie solo

In de eerste helft trof de titelhouder slechts twee keer doel. Sylvia Karres rondde in de 15e minuut een fraaie solo kundig af. Twee minuten later knalde de jonge Vera Vorstenbosch hard raak. De tweede helft leverde eigenlijk alleen spektakel op bij de strafcorners. Nederland kreeg er drie en benutte er twee. Maartje Paumen schoot direct raak, Eefke Mulder was succesvol bij een variant.

Het Nederlandse team stevent dankzij de zege op Nieuw-Zeeland af op de finale. Het heeft nu zeven punten uit drie duels. Woensdag is een rustdag, donderdag is het treffen met China. De Aziaten zijn tot dusver de verrassing in het Wagenerstadion. De ploeg won achtereenvolgens van Argentinië en Australië en is ineens de belangrijkste concurrent van Nederland voor de titel.