DAX - Oscar Freire had dinsdag in de straten van Dax geen idee waarvoor hij aan het sprinten was. De Raborenner was eigenlijk in de veronderstelling dat de drie vluchters in de negende rit van de Ronde van Frankrijk niet door het peloton waren ingelopen.

Tot zijn grote verbazing werd de verstrooide Spanjaard na de fotofinish voor de tweede keer tot winnaar van de etappe uitgeroepen.

Met de bergen voor de boeg kregen de sprinters in Dax voorlopig de laatste kans op een dagsucces. Nadat het peloton in de laatste kilometers de koplopers Stephane Auge, Walter Bénéteau en Christian Knees hadden bijgehaald, konden de rappe mannen weer in stelling worden gebracht.

Boonen

De Belg Tom Boonen leek eindelijk op weg naar zijn eerste overwinning, maar werd toch nog gepasseerd door Freire en McEwen. De twee zetten hun voorwiel op het oog tegelijkertijd over de streep. Als blijk van felicitatie sloeg McEwen zijn Spaanse concurrent meteen op de rug, maar Freire was absoluut niet zeker van zijn zaak.

"Het blijft toch lastig in zo'n situatie. Ik heb het in Milaan - San Remo al eerder meegemaakt dat een fotofinish in mijn voordeel werd beslist, maar toen was Zabel ervan overtuigd dat hij had gewonnen. Dit jaar in de Ronde van Baskenland was ik er wel zeker van, maar toen ging de winst naar Valverde."

Rommeltje

Volgens Freire heeft het ontbreken van de topsprinters als Mario Cipollini en Alessandro Petacchi de sprints wel chaotischer gemaakt. Er was in het verleden respect voor de treintjes van de twee Italianen. "Nu is het een rommeltje en moet iedereen knokken. Daarom wint niet altijd de beste. Vorige keer voelde ik me ook beter dan McEwen en nu was het andersom."

De Spanjaard was dinsdag wel extra gemotiveerd omdat zijn vrouw Laura op het punt staat van hun eerste kind te bevallen. Daarnaast stond zijn moeder langs de kant als toeschouwer. "Het is wel lastig hier te zijn, zeker omdat we voor het eerst een kind krijgen. Maar ik moet hier toch mee leven en dan kun je beter maar winnen."

Strijd om groene trui

Freire kan zich in deze vorm ook gaan mengen in de strijd om de groene trui. De renner beseft echter dat hij in de bergen ook zal moeten werken voor kopman Denis Mentsjov. "De ploeg heeft andere belangen. Ik moet eerst maar eens over de bergen komen en dan kan het altijd nog een doel worden."