SJANGHAI - Andre Agassi is uitgeschakeld in de Masters Cup, het officieuze WK tennis. De 32-jarige Amerikaan leed donderdag in Sjanghai zijn tweede nederlaag. Hij verloor in drie sets van de Spanjaard Ferrero, 5-7 6-2 6-7 (6-8). Door zijn verlies sluit Lleyton Hewitt het jaar af als de nummer een van de wereld.

Agassi was de enige die de Australiër kon verdrijven als aanvoerder van de wereldranglijst. Daartoe had hij de Masters Cup moeten winnen. Tegen Ferrero liet Agassi de kans op de overwinning liggen. Op 4-4 in de derde set verzuimde hij twee breekpunten te benutten. Van de twaalf breekpunten in de gehele partij pakte hij er slechts twee.

De Amerikaan bood Ferrero op 6-7 in de tiebreak de helpende hand door op het vijfde matchpunt voor de Spanjaard zijn achtste dubbele fout te slaan. Ferrero verspeelde een matchpunt op 6-5, en drie in de tiebreak op 6-3. Agassi sloeg de meeste winners in de partij van uur en 14 minuten (52-41) maar ook veruit de meeste afzwaaiers (47-24).

Door de nederlaag van Agassi werd Roger Federer zeker van een plaats bij de laatste vier. Hij krijgt gezelschap van de winnaar van het duel tussen Novak en Ferrero die allebei een partij in winst hebben omgezet.