MADRID - Eufemiano Fuentes, de dokter die de spil is in het Spaanse dopingschandaal, heeft maandag in het in Valencia verschijnende dagblad Las Provincias gezegd dat hij de gezondheid van zijn cliënten te allen tijde belangrijker vindt dan dopingbepalingen in de sport. Om hun fysiek welbevinden te garanderen is hij dus bereid die reglementen zonodig te overtreden.

"Als dokter moet ik in de eerste plaats de gezondheid van mijn patiënten beschermen. Als dat kan met het respecteren van de dopingregels dan doe ik dat. Als dat niet mogelijk is, dan maar niet. De gezondheid van een sporter is vele malen belangrijker dan welke sportregel ook. Als ik me niet aan de regels kan houden dan sluit ik m'n ogen en denk alleen aan het belang van de aan mijn zorgen toevertrouwde persoon."

Fuentes maakte nogmaals duidelijk dat hij niks verkeerds of gevaarlijks heeft gedaan bij de medische behandelingen. Zijn proces, dat later deze maand (20 juli) begint, zal daarom in het teken staan van de juridische tegenstrijdigheden tussen de patiëntenzorg enerzijds en de sportbepalingen ten aanzien van doping anderzijds.

Doping is in Spanje geen overtreding van criminele aard. Fuentes is dan ook aangeklaagd wegens praktijken die indruisen tegen de publieke gezondheidszorg. "Je kunt niet iemand van iets beschuldigen en hem wegens iets anders voor de rechter slepen. Ik heb, vindt men, iets misdaan tegen de gezondheidszorg, maar de media voeren een parallel proces wegens doping", stelt Fuentes in de krant.

Hoewel de aandacht zich bij de onderzoeken vooral richtte op wielrenners zei de 'dopingdokter' vorige week al dat hij nog verscheidene andere sportlieden begeleidde, onder wie voetballers en tennissers. Hun identiteit wordt echter zorgvuldig geheim gehouden.