BERLIJN - Geen gouden beker, maar wel een gouden bal voor Zinedine Zidane. De controversiële Franse vedette is maandag in Berlijn toch tot beste speler van het WK in Duitsland uitgeroepen. In de traditionele verkiezing onder WK-journalisten kreeg de diep gevallen aanvoerder van Frankrijk de meeste stemmen.

Zidane ontving 2012 punten, aanzienlijk meer dan de Italiaanse wereldkampioenen Fabio Cannavaro (1977) en Andrea Pirlo (715). Ook Buffon, Zambrotta (Ita), Ballack, Klose (Dui), Henry, Vieira (Fra) en Maniche (Por) stonden op de kandidatenlijst die door de technische commissie van de FIFA was samengesteld.

Omstreden

Met Zidane als winnaar blijft de Gouden Bal bij het WK een omstreden prijs. De Franse sterspeler kreeg zondag in de verloren finale tegen Italië de rode kaart na een doldrieste kopstoot tegen de borst van verdediger Marco Materazzi. De onderscheiding voor meest waardevolle speler van het WK komt daardoor wrang en misplaatst over.

Maandag werd in Berlijn opnieuw duidelijk dat de meeste stemmen al voor het begin van de finale waren uitgebracht. Bij het vorige WK in Japan en Zuid-Korea in 2002 leidde de uitverkiezing van de Duitse doelman Oliver Kahn tot beste speler van het toernooi ook al tot verontwaardiging en onbegrip.

Ronaldo

De keeper van Bayern München ging in de finale tegen Brazilië (0-2) zwaar in de fout. De Braziliaanse topscorer Ronaldo greep toen met acht WK-treffers, waarvan twee in de eindstrijd, opvallend genoeg naast de Gouden Bal.

In 1998 werd Ronaldo juist wel tot beste speler van het WK uitgeroepen. In de finale tegen Frankrijk (0-3) faalde hij echter op alle fronten, ook door plotselinge ziekte. Zidane daarentegen blonk uit en scoorde twee keer in de eindstrijd. Toen verdiende hij de Gouden Bal waarschijnlijk veel meer dan nu na zijn inktzwarte aftocht in Berlijn.

Andere winnaars van de Gouden Bal waren de Braziliaan Romario (1994), de Italiaan Salvatore Schillaci (1990), de Argentijn Diego Maradona (1986) en de Italiaan Paulo Rossi (1982).