LONDEN - Roger Federer heeft zondag voor de vierde keer op rij Wimbledon gewonnen. De 24-jarige Zwitser versloeg op het centre court de 20-jarige Spanjaard Rafael Nadal met 6-0 7-6 (tiebreak 7-5) 6-7 (2) 6-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor Federer was het in totaal de achtste grandslamzege uit zijn loopbaan. Dit seizoen won hij ook het Australian Open. Op Roland Garros verloor hij de finale van Nadal.

Derde

Roger Federer benoemde zichzelf tot de derde man die Wimbledon vier keer op rij won. Twee tennislegenden gingen hem voor; de Zweed Björn Borg en de Amerikaan Pete Sampras.

"Ik had nooit gedacht dat de kampioen van Roland Garros, de beste tennisser op gravel, tegenover mij zou staan in de finale van Wimbledon. Rafael heeft zichzelf enorm overtroffen", complimenteerde Federer zijn tegenstander in de eindstrijd. "Nu vind ik de rivaliteit met hem ineens weer leuk."

Heerser

Roger Federer behaalde zijn 48e overwinning in grastennis op rij. Hij was de heerser van Wimbledon en dat is hij gebleven. "Volgend jaar kom ik terug voor de vijfde", preludeerde hij op de toekomst.

Hij was, met zijn weergaloze tennis, anders wel ontsnapt. De Zwitser zou bij een eventuele nederlaag tegen Nadal, namelijk zijn ontdaan van het aureool 'beste tennisser van de wereld', want dan was hij zowel op het trage gravel als op het snelle gras verslagen door een en dezelfde speler. De puntentelling van de wereldranglijst was in dat geval geen penny meer waard geweest.

Roger Federer zorgde er zelf voor dat het niet gebeurde. Tot in de vezels gespannen en supergeconcentreerd startte hij de finale. Nadal won, op zijn service, het eerste punt. Dat was meteen het enige moment in de eindstrijd dat hij voorstond. Federer daverde naar game- en setwinst met 6-0.

Roland Garros

De finale van het Franse Open op Roland Garros was ongeveer net zo begonnen. Federer won de openingsset toen met 6-1. Achteraf leek dit een weggever, want daarna trok Nadal de partij zijn kant op en stuurde hij Federer naar alle hoeken en tenslotte naar een treurige afmars.

Op Wimbledon leek het weer zo te gaan. Nadal had nog geen game gewonnen toen hij aan het begin van de set de service van Federer brak. Hij begon daarna steeds meer winners te slaan. Bij 5-4 mocht hij voor de set serveren. Nadal faalde daar. Federer brak terug en won de tiebreak met 7-5 voor twee sets voorsprong.

Nadal zou de Mallorcaanse vechtersbaas niet zijn, als hij in het vervolg niet voor elk punt zou knokken. Dat deed hij. Ze bereikten zonder breaks weer de tiebreak. Bij 2-2 knakte er iets bij de Zwitser. Nadal maakte prachtige punten en hij had geen verweer.

Fantastisch

Tiebreak 7-2 voor Nadal. Zou het dan toch? Die vraag bleef niet lang hangen op het centre court van Wimbledon. Federer won de vierde game op de serve van de Spanjaarden pakte nog een break in de zesde game. Op 5-1 kon de Zwitser nog niet uitserveren, maar op 5-3 deed hij dat op 'love'. "Dit is fantastisch", riep hij uit, "ik had nooit gedacht dat ik vier keer op rij zou kunnen winnen." Rafael Nadal berustte. "Roger Federer is ongelooflijk goed.

Gras is een moeilijke ondergrond voor mij, maar ik heb toch mijn beste toernooi van het jaar gespeeld. Ik hoop dat ik op Wimbledon nog eens de finale mag spelen en dan hopelijk niet tegen iemand als deze kampioen."