AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben zondag de favorietenrol bij de Champions Trophy in Amstelveen waargemaakt. Oranje versloeg Olympisch kampioen Duitsland met 3-1. Daarmee nam de ploeg van bondscoach Marc Lammers revanche voor de tegenvallende openingswedstrijd zaterdag tegen Australië (0-0).

Het begin van het duel met Duitsland voorspelde nog niet veel goeds voor de Nederlandse ploeg. Oranje begon waarmee het zaterdag in de openingswedstrijd tegen Australië was geëindigd: met het missen van kansen en strafcorners. Eerst faalde Minke Smabers twee keer in riante positie, daarna mislukte de variant-uitvoering van de eerste korte hoekslag.

Achterstand

Na elf minuten kwam Nederland, met de jonge debutante Eva de Goede op de tribune, zelfs op achterstand. De Duitse Janine Beermann bekroonde een fraaie solo met een doeltreffend schot, 0-1. Daarmee werd het uitzicht van Oranje op een finaleplaats wel heel erg klein.

Strafcorners

De ploeg van bondscoach Lammers vocht echter knap terug. Maartje Paumen verloste Nederland in Amstelveen van de nul uit strafcorners. Uit de tweede korte hoekslag tegen Duitsland knalde de verdedigster van Den Bosch in één keer raak, 1-1. Sylvia Karres zette haar team in de 25e minuut op het winnende spoor. De spits van Amsterdam profiteerde koelbloedig van uitstekend voorbereidend werk van Naomi van As, 2-1.

Nederland, dat de laatste drie interlands tegen Duitsland ook al won, verzuimde nadien de derde treffer te maken. Van As tikte de bal op de paal en ook Karres liet een buitenkansje liggen. Door de slordige afronding bleef Duitsland geloven in een positief resultaat.

Backhandschot

Met een perfect backhandschot besliste Ellen Hoog een kwartier voor tijd het duel, opnieuw met Van As als aangever: 3-1. Daarmee zette Oranje, dat in de slotfase nog wel een paar kansen om zeep hielp, de titelaspiraties in Amstelveen kracht bij.