STUTTGART - In een weinig verheffende strijd om de derde plaats heeft Duitsland zijn publiek met mooie treffers bedankt voor de massale steun die zij dit toernooi gekregen hebben. Schweinsteiger zorgde met twee mooie treffers voor vreugde op de tribunes. Omdat Nuno Gomes nog iets terugdeed namens Portugal en Petit ongelukkig in eigen doel schoot werd het in Stuttgart 3-1 voor de Duitsers.


De bondscoach bedankt de held van de avond

Oliver Kahn stond voor het laatst onder de lat bij Duitsland. De keeper had zijn plaats te danken aan Jens Lehmann, die zijn collega een laatste wedstrijd op het WK gunde. Een sportieve geste van de Arsenal-doelman.

Aanvoerder Ballack was niet in de basisopstelling opgenomen vanwege lichte knieklachten. De Portugezen misten de geschorste Ricardo Carvalho en de gekwetste Miguel. De afscheid nemende Figo zat op de bank en viel een kwartier voor tijd in.

Kehl

Het thuisland begon zoals verwacht fel aan de wedstrijd. Na enkele minuten was het eerste wapenfeit van Duitsland een feit. Een inzet van Kehl werd volgens de schutter gekeerd door de hand van Nuno Valente. De arbiter gaf geen gehoor aan de smeekbedes van de Borussia Dortmund-speler.

Stift

Terwijl Portugal het initiatief geleidelijk overnam werd Kehl voor de tweede keer gevaarlijk. Een subtiele stift werd met veel moeite door Ricardo verwerkt tot corner. Klose bewees niet veel later waarom hij een van de smaakmakers is van dit WK. Met een stijlvolle passeerbeweging tructe hij Costa, die de topscorer naar de grond trok en de gele kaart getoond zag. De keiharde vrije trap van Podolsky werd gekeerd door Ricardo.

Deco, Maniche en Cristiano Ronaldo hadden op het middenveld duidelijk meer voetballend vermogen dan hun tegenstanders. De Duitsers compenseerden het kwaliteitsverschil met een flinke dosis werklust.


Nowotny wint kopduel van Pauleta

Cristiano Ronaldo zal dit toernooi hoogstwaarschijnlijk niet uitgeroepen worden tot meest sympathieke speler. Net als in alle voorgaande wedstrijden op dit WK was de buitenspeler van Manchester United constant bezig te scheidsrechter de misleiden. De duikelaar stortte bij het minste geringste lichamelijke contact met veel dramatiek ter aarde.

Het gebaar dat daarna volgde (wapperend met de hand, vragend om een kaart) werd gaandeweg al niet eens meer opgemerkt door de Japanse scheidsrechter. Het striemende fluitconcert bij elke balbehandeling deed de jongeling schijnbaar niets.

Schweinsteiger

Schweinsteiger zorgde tien minuten na rust voor vuurwerk in Stuttgart. De middenvelder passeerde aan de linkerkant twee Portugese verdedigers en probeerde het van grote afstand. Zijn schot dwarrelde over de duikende Ricardo heen: 1-0.

De speler van Bayern Munchen was niet veel later opnieuw het middelpunt van de aandacht. Zijn harde vrije trap werd door Portugal-verdediger Petit in eigen doel gewerkt: 2-0. Waar Portugal het spel maakte, maakten de Duitsers de goals.

Kahn

Naast de heldenrol voor Schweinsteiger was er ook veel waardering voor de afzwaaiende international Kahn. De reservedoelman hoefde niet veel in actie te komen maar was scherp als er Portugees gevaar dreigde. De opvallende doelman schikte zich dit WK in zijn rol op het tweede plan en genoot zichtbaar van zijn laatste interland.


Kahn: idool van het Duitse publiek

De slotfase was er een vol sentimenten. Het succesvolle spitsenduo Podolski/Klose kreeg een publiekwissel. Vervolgens bracht Scolari Figo in, om hem zijn afscheid als international te gunnen. Toen Klinsmann Schweinsteiger zijn tweede doelpunt van de avond zag maken (opnieuw een pegel van afstand) werd ook de man van de wedstrijd onder luid applaus naar de kant gehaald.


Drie schoten; driemaal raak

Luis Figo gaf zijn laatste interland glans door een met een voorzet op maat Nuno Gomes te bedienen. Zijn rake kopbal zorgde voor een 3-1 eindstand.

Troostprijs

De derde plaats is een troostprijs voor het gastland. Toch hadden weinig mensen vooraf serieus rekening gehouden met de Duitsers. Dat ze zover zouden komen met goed voetbal was misschien nog wel een grotere verrassing.