RENNES - De Oekraïense wielrenner Sergei Gontsjar heeft zaterdag de individuele tijdrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Met zijn zege in de race tegen de klok nam de coureur van T-Mobile ook de gele trui over van de Belg Tom Boonen. Joost Posthuma eindigde in de tijdrit knap als tiende.

Gontsjar legde de 52 kilometer van Saint-Grégoire naar Rennes af in een tijd van 1.01.43. Hij bleef hiermee de Amerikaan Floyd Landis (op 1.01) en de Duitser Sebastian Lang (1.04) voor. Posthuma had een achterstand van 1.44 op Gontsjar.

Eerste etappezege

De 36-jarige Gontsjar boekte met de winst in de tijdrit zijn eerste etappezege in zijn tourloopbaan. De teamgenoot van Jan Ullrich was dan ook zeer verheugd. "Ik ben ontzettend blij", reageerde hij na zijn race. "We hebben met de ploeg een moeilijke start gehad. Door onze eerste zege ging het gelukkig beter. Dit is natuurlijk ook hartstikke mooi. Maar hoe lang ik de gele trui houd, moeten we van dag tot dag bekijken."

Gontsjar heeft in het algemeen klassement precies een minuut voorsprong op Landis. Zijn Australische ploeggenoot Michael Rogers volgt op 1.08.