ROTTERDAM - Trainer Erwin Koeman hoopt dat Dirk Kuijt ook dit seizoen nog voor Feyenoord speelt. De spits van de Rotterdammers staat in de belangstelling van diverse Europese topclubs.

"Op dit moment is niets concreet", aldus Koeman. "Maar dat kan morgen alweer anders zijn. In het huidige voetbal zijn de spelers de baas. Zij bepalen wanneer ze vertrekken."

Koeman zei zaterdag na afloop van de traditioneel druk bezochte eerste training van Feyenoord dat hij vindt dat zijn selectie voor het komende seizoen sterker is geworden. "Zeker de nummers 1 tot en met 18 zijn beter dan vorig seizoen. We moeten meespelen om het kampioenschap en in de beker en in de Europacup verder te komen dan vorig jaar. Dat is onze doelstelling."

Selectie

Op de eerste oefensessie trainde Koeman met een groep van 28 voetballers. Samen met international Kuijt en de nog afwezige Karim Saïdi, Sebastian Pardo en de opnieuw geblesseerde Alfred Schreuder heeft de oefenmeester de beschikking over 32 selectiespelers. "Dat vind ik in eerste instantie geen probleem", aldus Koeman. "Maar uiteindelijk willen we wel naar een groep van 24 of 25 spelers."

Daarbij wil Koeman zijn selectie graag nog op enkele posities versterken. In de afgelopen zomer trok Feyenoord Joonas Kolkka, Stein Huysegems, Theo Lucius en Benjamin de Ceulaer aan. "Maar ik sluit niet uit dat er de komende weken nog wat gaat gebeuren. Ik wil graag een voorstopper, want op die positie zijn we niet echt sterk bezet. En we willen graag nog een linksbenige middenvelder. Maar die zijn dun gezaaid."

Landskampioenschap

Koeman denkt dat de strijd om het landskampioenschap dit jaar gaat tussen Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. "AZ heeft al het jonge talent van Nederland weggekaapt. Ajax heeft goed geïnvesteerd en moet zorgen dat die jongens een ploeg gaan vormen. Bij PSV zijn ze erin geslaagd om de grote namen zoals Gomes, Cocu, Farfan en misschien ook Alex vast te houden. Met de aankopen die wij hebben gedaan moeten we met die ploegen concurreren. Al heb ik dan wel in mijn hoofd dat Kuijt blijft."

"De spelers die wij hebben gehaald passen hier uitstekend. Maar Feyenoord moet creatief zijn. Voetballers met een échte meerwaarde kosten ongelooflijk veel geld en verdienen enorme bedragen. Daar kan Feyenoord niet in mee. Maar dat weet ik en daar zal ik ook nooit over klagen. Ik ben hier gekomen met een opgeheven hoofd en zal zo ook ooit weer weggaan. Ik vind dat mijn ploeg alles moet geven wat erin zit. Als team kun je dan ook een heel eind komen."

Geld

Het geld dat Feyenoord deze zomer ontving van Chelsea voor Salomon Kalou is niet beschikbaar gekomen voor het versterken van de selectie. Ook bij een eventuele verkoop van Kuijt komt niet al het geld vrij voor aankopen. "Maar daarover moet je eigenlijk eens met directeur Chris Woerts praten. Ik denk dat mensen schrikken als ze weten waar al het geld blijft."