RAVENSTEIN - Mountainbiker Bas van Dooren is betrapt op het gebruik van EPO. Dat is gebeurd bij het WK in het Oostenrijkse Kaprun begin september. De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) heeft Van Dooren voor anderhalf jaar geschorst. De renner besloot daarop zijn loopbaan te beëindigen.

Van Dooren begon het seizoen als wegrenner bij Bankgiroloterij. Dat leverde geen resultaten op waarna hij op 27 augustus in België zijn laatste wegwedstrijd reed. Niet veel later volgde het WK mountainbike.

Van Dooren, niet verzekerd van een werkgever voor volgend seizoen, besloot zijn toevlucht te nemen tot het verboden middel EPO in de hoop middels goed presteren een contract af te dwingen. "Op internet vind je alle informatie. In Duitsland haal je EPO zo bij een apotheek. Ik las dat het spul na toediening tussen de drie en vijf dagen opgespoor kan worden. Voor 400 euro heb ik een kuur van vijf dagen gekocht. Op 26 augustus spoot ik de EPO in", biecht Van Dooren op in het Algemeen Dagblad.

"Het was een gok", verklaarde de renner die stap. "Gegokt en verloren."

Bij hetzelfde kampioenschap werd bij een gezondheidscontrole bij de Nederlandse Laura Turpijn een te hoge hematocrietwaarde gemeten, wat kan duiden op EPO-gebruik. De KNWU was overtuigd van haar onschuld en vroeg de UCI een dopingcontrole uit te voeren.

Omdat was gebleken dat Van Dooren tegen de grens van 50 aanzat - een hogere waarde leidt tot een startverbod van twee weken - werd ook hij alsnog aan een dopingtest onderworpen. Daarbij werd Van Dooren positief bevonden. Hij heeft inmiddels zijn EPO-gebruik toegegeven, maar dat was voor de KNWU geen reden tot een mildere straf.