LONDEN - De koning van het gravel versus de keizer van het gras. De finale van de 120e All England Championhips op Wimbledon gaat tussen de drievoudige titelverdediger Roger Federer en de Spanjaard Rafael Nadal. Het is de gedroomde finale tussen de nummers 1 en 2 van de tenniswereld en een herhaling van de Franse Open op Roland Garros.

Twee weken geleden behaalde de 20-jarige Spanjaard zijn tweede grandslamtitel en liet hij zich kronen tot de beste gravelspeler van de wereld. Na een zege op de Zwitser Roger Federer, die alles al heeft gewonnen. Behalve Roland Garros.

De top-2 van de wereld bereikten vrijdag zonder setverlies de eindstrijd van Wimbledon. De 24-jarige Federer bleef tennis van een andere planeet etaleren tegen de meelijwekkende Zweedse veteraan Jonas Björkman: 6-2 6-0 6-2. Het was zijn 47e zege op rij op de groene sprieten, een nieuw record.

Euforisch

De 34-jarige verliezer vroeg zich af of de Zwitser een bowlingbal of een basketbal over het centre court joeg. Vrijwel alles was raak. Federer, euforische over zichzelf na de kwartfinale, stelde zich als vanouds bescheiden op. "Ik heb niet slecht gespeeld"', vond hij, "ik hanteerde een tactiek die werkte vanaf het begin. Daarna was ik aan de rol."

Federer leverde in 1 uur 17 minuten de snelste halve finale af sinds 1972 en haalde de eindstrijd zonder setverlies. Hij kan de eerste tennisser worden sinds de legendarische Björn Borg die zonder setverlies de titel op Wimbledon wint. Lukt het hem, dan is hij de derde in de historie met vier titels op rij.

Rafael Nadal wenste na zijn titelprolongatie op Roland Garros een goed Wimbledon te spelen. Elke overwinning op gras was goed. Het draaide uit op zes zeges en een finale tegen Roger Federer na driesets winst op de leuke Cyprioot Marcos Baghdatis: 6-1 7-5 6-3. Tijdsduur 2 uur 30 minuten. Deze halve finale was van hoog gehalte. Baghdatis had het publiek op zijn hand, maakte mooie punten maar was de mindere op de punten die er echt toe deden.

Gras

Nadal gaat zondagmiddag zijn zevende duel aan met de nummer 1 van de wereld. Van de vorige zes wist hij er vijf te winnen. Geen van de zes vorige ontmoetingen had plaats op gras, hét domein van Federer, die er deze zomer als een zonnekoning heerste. Toch is Nadal de speler die hij het minst van alle 132 deelnemers prefereerde als eventuele finalist.

Federer is ondanks vijf verliesbeurten tegen Nadal favoriet. De Spanjaard kroop na de winst op Baghdatis onmiddellijk in de underdogpositie. "Het is een droom om de finale van Wimbledon te spelen, als eerste Spanjaard sinds Manolo Santana in 1966. Ik ben er emotioneel van. Gras is de beste ondergrond van Roger Federer. Hij is in topvorm. Het wordt enorm zwaar."