BERLIJN - Bij de Fransen willen Zinedine Zidane en een handvol ploeggenoten zondag met een wereldtitel bewijzen dat ze ook op leeftijd nog de allerbesten zijn. Ook Italië smeekt tijdens de finale in Berlijn om erkenning. Het nationale voetbal daar bestaat bij een zege uit meer dan corruptie alleen.

Frankrijk is gewaarschuwd. Een hartstochtelijk verlangen naar eerherstel heeft Italië wel eens vaker een wereldtitel opgeleverd.

Paolo Rossi leidde de Azzurri 24 jaar geleden in Spanje naar de wereldtitel. Hij was twee jaar eerder beschuldigd van betrokkenheid bij illegale weddenschappen. Zijn schorsing liep pas vlak voor het WK af.

Omkoping

De uitglijder van de gewezen topschutter van Italië laat zich niet vergelijken met de enorme zwendelzaak van anno 2006 in de Serie A. Als gevolg van corruptie en omkoping speelt een Europese topploeg als Juventus komend seizoen misschien wel in de Serie C. Met die gedachte ondernam oud-international en ex-Juventus-speler Gianluca Pessotto al een mislukte zelfmoordpoging. Hij sprong onlangs uit het raam.

Juventus

Het is mooi en opmerkelijk om te zien hoe uitgerekend Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta de nationale ploeg van Italië tijdens de eindronde in Duitsland bij de hand namen. Het drietal spelers van Juventus hadden evenals ploeggenoot en superinvaller Alessandro del Piero een groot aandeel in de geslaagde route naar de finale.

Zidane

Zinedine Zidane, Lilian Thuram, Claude Makélélé, Fabian Barthez en Patrick Vieira loodsten Frankrijk de afgelopen weken voor de tweede keer binnen acht jaar naar de mondiale eindstrijd. Evenals de Italiaanse concurrenten waren ook zij extra gemotiveerd. Zelfs nog tijdens de eerste ronde van dit WK werden ze weggehoond.

De dertigers zouden te oud en versleten zijn. Geen winst en ook maar een doelpunt op het WK van 2002. Een roemloze aftocht op het EK van 2004. Wat kwamen zij eigenlijk in Duitsland nog zoeken? Niets minder dan de wereldtitel. Brazilië is al verslagen. Italië vormt zondag de laatste hindernis op weg naar mondiale roem.

Buffon

De Azzurri lijken tijdens de eindstrijd in Berlijn licht in het voordeel. De formatie beschikt met Buffon over de beste doelman van het toernooi. Slechts een doelpunt incasseerde de keeper van Juventus. Cristian Zaccardo, ploeggenoot nog wel, liet hem kansloos.

Buffon krijgt hulp van de aanvallende backs Fabio Grosso en Gianluca Zambrotta en het ijzersterke centrale verdedigers Cannavaro en Marco Materazzi. Ook aanvallend had Italië op dit WK meer te bieden dan Frankrijk.

Luca Toni en Francesco Totti maakten in Duitsland met aanvallende impulsen een einde aan een tijdperk van alleen maar catenaccio. Beide aanvallers kregen hulp van Alberto Gilardino, Vincenzo Iaquinta en Del Piero.

Frankrijk beschikt waarschijnlijk over het betere middenveld. Zidane, Makélélé en Vieira vormen een driemanschap dat in Duitsland vooralsnog geen gelijken vond. Zij willen in Berlijn nog eenmaal schitteren.

Zidane, plotseling weer zonnekoning, wil met de wereldtitel afscheid nemen. Italië wil ook met een prijs vluchten. Het mondiale kampioenschap zou alle ellende in de Serie A doen vergeten. Al is het maar voor even.