ZEIST - Ajax, Feyenoord en Vitesse beginnen per 1 januari 2007 met een proef waarbij vingerafdrukken worden gebruikt bij de toegangscontrole in de stadions. De clubs kondigden vorig jaar al aan biometrie te willen gebruiken in de controle, nu is de keus gevallen op vingerafdrukken.

De clubs hadden meer biometrische opties, zoals scans van een gezicht of iris. De KNVB en de clubs hebben laten onderzoeken welke optie de meest geschikte zou zijn. Controle via vingerafdrukken is volgens de resultaten betrouwbaarder, sneller, mobieler en duurzamer. De proef duurt volgens de KNVB zeker tot de zomer van 2007, mogelijk langer.

Manager competitiezaken Bert van Oostveen van de KNVB zei voor Radio 1 dat de proef zich vooral richt op de 1135 mensen die momenteel in Nederland een stadionverbod hebben. "Die mensen willen we graag weren." De bond overlegt momenteel met de overheid over de wettelijke mogelijkheden om mensen te verplichten hun vingerafdrukken af te staan.

Een hooligan van wie de vingerafdruk bekend is, kan met het nieuwe systeem eenvoudig worden tegengehouden. Wie bij de toegangspoort van het stadion zijn of haar vinger op de lezer legt en een stadionverbod blijkt te hebben, krijgt volgens Van Oostveen een 'rood lampje' en komt dan het stadion niet in.