MÜNCHEN - Te oud, te stroef spelend en geen homogeniteit in de ploeg. Op het vorige WK vergaarden de Fransen maar één punt en dropen zij roemloos af. De gouden generatie van '98 en 2000 leek afgeschreven. Frankrijk stelde dit jaar in de eerste ronde teleur maar rehabiliteerde zich op fenomenale wijze. Met zijn afscheid in zicht nam Zidane Frankrijk op sleeptouw en leidde het vervolgens langs Spanje, Brazilië en in de halve finale langs Portugal.

De aanvoerder deed dat woensdagavond via een omstreden strafschop: 0-1. Over geluk had het team van Domenech niet te klagen. Costinha kreeg de ondankbare taak het gevaar Zidane af te stoppen en slaagde daar slechts ten dele in.


Zidane bleef koel en schoot uit stand zijn strafschop binnen

De Portugezen behaalden nog nooit de finale op een WK en moesten ook dit jaar met de eindstrijd in zicht afhaken. Les Bleus joeg de ploeg van Scolari direct na het fluitsignaal op. De agressieve start leverde al snel een mogelijkheid op. Een dekkingsfout bij de Portugezen werd bijna afgestraft door de Fransen; Malouda schoot voorlangs.

Reactievermogen

Het antwoord van Portugal liet niet lang op zich wachten. De teruggekeerde Deco testte het reactievermogen van Barthez, die met moeite de inzet keerde. De Franse keeper speelde tegen Portugal zijn zestiende WK-duel, een record in de geschiedenis van de Fransen. Op een knappe inzet van Maniche hoefde de doelman niet te reageren, dat schot suisde rakelings over.


Viera toont zijn lenigheid

Zonder echt gevaarlijk te worden domineerden de Fransen het eerste deel van de wedstrijd. De lepe Portugezen wachten geduldig tot de Fransen een steek zouden laten vallen, om dan via de snelle buitenspelers Figo en Cristiano Ronaldo toe te slaan. Dat gevaar werd door de Franse backs vakkundig aan banden gelegd.

Strafschop

Zidane zette zijn ploeg na een half uur op voorsprong, vanaf elf meter. Henry lokte op handige wijze de strafschop uit. De spits van Arsenal zocht de voet van Ricardo Carvalho en tuimelde er overheen. Henry leek dat kunstje te hebben afgekeken van de Italiaan Grosso, die via een vergelijkbare actie Australië naar huis stuurde.

Penaltykiller Ricardo kwam dicht bij de inzet van de Franse aanvoerder, maar moest toezien hoe de bal achter de doellijn verdween. Zidane was zeker van zijn zaak, en klaarde het karwei met een minimale aanloop.


Ricardo komt enkele centimeters tekort om opnieuw een heldenrol op te eisen

Als de leidsman consequent was geweest had hij kort na de openingstreffer ook een strafschop aan Portugal gegeven. Cristiano Ronaldo werd door Sagnol geduwd op het moment dat hij wilde koppen. De arbiter weigerde te fluiten voor deze overtreding.

Enig fortuin

Dat Ricardo een van de beste keepers op het toernooi is bewees hij kort na rust weer eens. Eerst kwam de doorgebroken Henry tevoorschijn, die een doelpoging waagde met veel effect. Die inzet tikte de keeper met enig fortuin naast. Op het schot van Ribery, niet veel later, reageerde hij met een uitstekende reflex.

Voorin hadden de Portugezen Pauleta, die tijdens een wedstrijd bijna niet in het spel voorkomt, maar als een sluipmoordenaar loert op dat ene kansje. In de tweede helft kwam dat moment, maar zijn schot uit de draai kwam in het zijnet terecht. Het bleef het enige wapenfeit van de spits van Paris Saint Germain.


Meira geconcentreerd; Malouda kijkt toe

Portugal vocht voor wat het waard was en probeerde met overdreven duikelingen scheidsrechter Larrionda te foppen. Scolari bewees weer eens de grootste acteur van het stel te zijn, met zijn overdreven woede-aanvallen en misplaatste ontreddering bij elke scheidsrechterlijke beslissing in het nadeel van zijn Portugal.

Barthez kende een kwartier voor tijd zijn gebruikelijke opvallende moment. Een vrije trap van Cristiano Ronaldo wipte hij als een volleerd volleyballer voor het hoofd van Figo, die in kansrijke positie over kopte. De keeper is al jaren omstreden vanwege zijn vreemde capriolen, maar won al wel een EK en een WK.

Thuram

Frankrijk kroop in zijn bunker en gokte op de individuele klasse van de frisse invallers Wiltord en Saha. Omdat Portugal aanvallend onmachtig was - mede door uitstekend verdedigingswerk van uitblinker Thuram - bleef het bij 0-1 en gaan de Fransen op enigzins gelukkige wijze door naar de finale van het wereldkampioenschap.


Captains ruilen wedstrijdshirt

Ricardo Carvalho mist door een gele kaart de ‘troostfinale’, zaterdag in Stuttgart tegen Duitsland. Invaller Saha mist de finale namens Frankrijk, doordat Figo hem een kaart aansmeerde.