SAINT-QUENTIN - Robbie McEwen heeft woensdag de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Australische renner won na 207 kilometer, met start in Hoei en finish in Saint-Quentin, de massasprint. Het was McEwens tweede ritzege in deze Tour en zijn tiende in totaal.

De Spanjaard Galvez werd tweede, Rabobanks Spaanse sprinter Freire finishte als derde. De Noor Hushovd (4e) en de Belgische geletruidrager Tom Boonen (5e) kwamen daarachter. Boonen behield de leiding in het klassement, McEwen nam van Boonen de leiding in het puntenklassement over.

Rodriguez

McEwen droeg zijn ritwinst op aan zijn uitgevallen ploeggenoot Freddie Rodriguez. De Amerikaan kwam dinsdag in de derde etappe samen met Erik Dekker zwaar ten val en moest de strijd staken. "Freddie viel zwaar en moest helaas naar huis", aldus McEwen.

"Ik draag deze overwinning aan hem op." Normaal zette Rodriguez zijn Australische ploegmaat van Davitamon-Lotto af voor de streep, die taak werd nu naar behoren verricht door zijn Belgische ploeggenoot Gert Steegmans.