MADRID - Dokter Eufemiano Fuentes had allerlei sporters onder behandeling. De spil in het Spaanse dopingschandaal, met wielrenners in de hoofdrol, heeft dit woensdag in een interview met het radiostation Cadena Ser gezegd. De arts ontkent dat zijn methode kan worden gekenmerkt als doping. "Deze hele zaak maakt mij woedend. Er worden mensen genoemd die ik niets eens ken en andere namen worden niet naar buiten gebracht", aldus Fuentes.

In een reactie op de vele geruchten liet de Spaanse regering eerder deze week in een verklaring weten dat er geen voetballers en tennissers op de 'beruchte' dopinglijst staan. Fuentes bestrijdt dit.

Eed

"Ik heb geen idee waarom, maar mijn professionele eed verbiedt mij om hun namen vrij te geven. Maar het zijn zeker niet alleen wielrenners. Ik heb ook gewerkt met atleten, tennissers en voetballers. Veel namen zijn nog niet naar buiten gebracht. Er wordt alleen selectief gelekt. Ik snap niet waarom", zei Fuentes.

"Ik heb ook gewerkt met Spaanse voetbalteams uit de hoogste twee divisies. Ze hebben hun prestaties onder mij of op mijn advies verbeterd."

Fuentes wordt gezien als de man achter een illegaal dopingnetwerk dat vooral wielrenners bediende. De arts zou zich vanuit zijn laboratorium bezighouden met de productie van en handel in anabole steroïden en bloeddope. Vlak voor de start van de Ronde van Frankrijk gaf de Spaanse justitie een lijst met namen van renners vrij die zaken zouden doen met Fuentes. De Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso werden wegens deze zaak geweerd uit de Tour.

Hoewel Fuentes zichzelf niks verwijt, betwijfelt de arts of hij zijn werk in de toekomst kan voortzetten. "Ik voel me ontzettend slecht, want ik weet dat ik niks strafbaars heb gedaan. Ik weet dat mijn waardigheid is aangetast, dus het zal moeilijk worden als sportarts door te gaan, maar ik heb al andere plannen."