LONDEN - De F1-teams dreigen ermee naar de rechter te stappen indien de internationale automobielfederatie FIA hun plan om de motoren aan te passen niet opgeeft. De FIA wil immers dat alle motorenbouwers volgend seizoen al een aantal "standaard-onderdelen" gebruiken, maar dat is volgens de constructeurs en teams haast onmogelijk.

De race op het Indianapolis-circuit leek het voorbije weekend haast een bijzaak te zijn voor de teambazen. Zij hadden andere zaken aan hun hoofd. Wanneer hun wagens niet op de baan waren, zochten ze elkaar op om een tegenvoorstel op te stellen om het motorenplan van de FIA te counteren. Hun afgezwakte versie van de regels werd intussen naar FIA gestuurd. Wordt er geen gevolg gegeven aan het "Indianapolis Agreement", dan dreigen de teams met een rechtszaak.

Midland ligt dwars

Indien de FIA hen dwingt om reeds in 2007 standaard onderdelen te gebruiken op hun motoren, dan begaat de organisatie daarmee een inbreuk tegen het Concorde Verdrag. Dit contract loopt pas eind 2007 af en dus mag de FIA de regels niet eenzijdig wijzigen. Enkel wanneer de teams het niet eens raken kan de FIA alsnog haar zin doordrukken.

En net deze unanimiteit dreigt alweer een probleem te vormen. Volgens Autosport zijn bijna alle teams het eens dat de nieuwe regels moeten tegengehouden worden. Enkel het Midland-team, waarvoor Christijan Albers rijdt, ligt nog dwars. Al is teambaas Collin Kolles best bereid zijn handtekening te plaatsen indien één van de grote motorenbouwers volgend seizoen motoren wil leveren aan Midland. Een voorwaarde die volgens de laatste geruchten zal vervuld worden door Mercedes.

De teams en FIA zullen het Indianapolis-voorstel deze week nog bespreken. Op basis van het compromis dat zijn bereiken zal de F1-commissie donderdag de technische regels voor 2007 opstellen en bekrachtigen.