DORTMUND – Duitsland is knock-out. In de arena van het Westfalenstadion van Dortmund deelde Italië dinsdagavond een mokerslag uit aan het gastland. In de slotfase van de verlenging sloeg de Azzurri in de halve eindstrijd genadeloos toe. Fabio Grosso en Alessandro del Piero bezorgden de Italianen met twee doeltreffende schoten een finaleplek (2-0). "Wir sind raus", treurde het boulevardblad Bild direct na het laatste fluitsignaal.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Duitsland treurt

De aanvallende inspiraties van coach Marcello Lippi deden Duitsland uiteindelijk de das om. De Italiaanse keuzeheer gaf de Azzurri de opdracht om op on-Italiaanse wijze Die Mannschaft aan te pakken. Geen 'afwachtvoetbal', maar met fris en offensief spel was Italië kwalitatief de sterkere ploeg in Dortmund. Lippi koos voor aanvallende wissels door Gilardino en Iaquinta in te brengen.

Zonder de geschorste Torsten Frings (betrokken bij vechtpartij na afloop van het duel tegen Argentinië) en de gepasseerde Bastian Schweinsteiger, moest Duitsland toezien hoe de Italianen de eerste kans van de wedstrijd kregen in de vierde minuut. Francesco Totti schoot uit een vrije trap recht in de handen van Jens Lehmann.


Totti aangepakt

Aan Italiaanse zijde moesten de geblesseerde Alessandro Nesta en de geschorste Daniele de Rossi vanaf de zijlijn toekijken. De Rossi deelde een elleboogstoot uit in het duel tegen de VS. Het gemis verontrustte Lippi niet. "Als je de halve finale van een WK bereikt, heb je genoeg kwaliteit om dat op te vangen."

Pirlo

Het spel van de Duitsers oogde in de beginfase rommelig door het gehaaste optreden. Die Mannschaft wilde te snel de 4-1 vernedering in maart van dit jaar in Florence wegpoetsen. De Italianen, die zich weinig aantrokken van het striemende fluitconcert bij balbezit, kozen voor een offensieve speelwijze. Tot uitgespeelde kansen leidde het niet omdat de Duitsers het creatieve brein Andrea Pirlo direct op de huid zaten.


Lehmann opnieuw geklopt. Del Piero schiet Italië naar 2-0

De plankenkoorts aan beide kanten was gaandeweg de eerste helft verdwenen. Topschutter Miroslav Klose legde de bal mooi terug op Lukas Podolski, maar de talentvolle Duitse aanvaller kwam net te kort om gevaarlijk te worden. Het antwoord van de Italianen kwam van de voet van Simone Perrotta. De middenvelder van AS Roma dook de vrije ruimte in na een slimme pass. Oog in oog met de Duitse doelman faalde Perrotta. Lehmann blokte het schot.

Hoewel het zelfvertrouwen bij Duitsland zienderogen toenam, kon Die Mannschaft niet voorkomen dat Italië bij dode spelmomenten en snelle balwisselingen veelvuldig het Duits strafschopgebied opzocht. Tot opluchting van de overwegend Duitse fans in het met ruim 61.000 toeschouwers gevulde Westfalenstadion waren de Italianen slordig in de afwerking.

Schneider

Ook Bernd Schneider kon de bal niet zijn wil opleggen. De speler van Bayer Leverkusen had na een mooie combinatie via Klose de 1-0 op het scorebord kunnen zetten aan het eind van de eerste helft. De bal van Schneider verdween net boven de deklat richting tribune.

Open strijd

Na rust bleef de strijdwijze bij beide teams ongewijzigd. In een open strijd bestookten de Duitsers en Italianen elkaar met listige passes en gemene schoten. Lippi koos net als in het eerste bedrijf voor een on-Italiaanse tactiek; fris aanvallend spel zonder af te wachten.

De keepers speelden kort na de hervatting een hoofdrol. Gianluigi Buffon maakte het gevaar Klose in de 47ste minuut onschadelijk door goed uit te komen. Nog geen zestig tellen later moest Lehmann aan de bak toen hij linksback Grosso dreigend zag opduiken. Grosso bleek echter buitenspel te staan.

Podolski

Met nog een klein half uur reguliere speeltijd op de klok veerde het stadion op na een knappe wegdraai-actie van Podolski. De spits van FC Köln haalde doeltreffend uit maar zag zijn schot gekeerd door knap keeperswerk van Buffon. Grotere kansen volgden niet meer in de tweede helft. De vrije trap van Ballack in de 82ste minuut net buiten het zestienmetergebied leek op voorhand gevaarlijk, maar de kans werd verprutst door de spelmaker van Duitsland.

Gilardino

Italië liet blijken niet te willen wachten tot strafschoppen. Invaller Alberto Gilardino (voor Luca Toni) speelde zichzelf vrij in de eerste verlenging en schoot de bal langs Lehmann. De paal was de reddende engel voor Die Mannschaft. Via de binnenkant van de paal eindigde de bal weer in het veld. Kort daarna zat de engel op de deklat. Gianluca Zambrotta schoot uit een corner snoeihard tegen de bovenlat.

Duitsland maakte de indruk te willen wachten tot de penaltyreeks, tot Podolski met zijn hoofd kort voor het eind van de eerste verlenging een grote kans kreeg. De spits wist de zuivere voorzet van invaller David Odonkor echter niet te verzilveren.

Buffon

Een nog grotere mogelijkheid om Duitsland op voorsprong te zetten kreeg Podolski in de tweede verlenging. Buffon hield Italië met een prachtredding in de race. Collega Lehmann hield op zijn beurt het gastland in de wedstrijd door de uithaal van Pirlo te keren.

In de slotminuut van de verlenging kon Lehmann het tij echter niet meer keren. De Italianen sloegen genadeloos toe. Grosso schoot onhoudbaar de 1-0 binnen. Alessandro del Piero verergerde het Duitse leed door in de slotseconden de 2-0 te scoren.