ROME - Bij het sporttribunaal van het schandaal in het Italiaanse voetbal heeft procureur Stefano Palazzi dinsdag geëist dat Juventus wordt teruggezet naar tenminste de derde divisie (Serie C). Iets milder was hij voor AC Milan, Lazio en Fiorentina. Degradatie naar de Serie B en punten in mindering.

Behalve de zware sanctie zou Juve ook nog eens zijn twee laatst gewonnen titels moeten inleveren. De drie overige clubs beginnen, als het aan de aanklager ligt, ook nog eens met minpunten aan het nieuwe seizoen. Drie voor Milan, vijftien voor Fiorentina en Roma.

De betreffende clubs worden verdacht van het beïnvloeden van de aanstellingen van scheidsrechters. Met name Juventus zou, door toedoen van een voormalig directeur, hier nadrukkelijk van hebben geprofiteerd. Ook tegen de hoofdrolspelers van de zaak wordt actie ondernomen.

De aanklager eiste tegen Moggi een schorsing van vijf jaar en een boete van 5000 euro, en tegen oud-bondsbestuurslid Franco Carraro dezelfde straf. Andriano Galliani, vice-president van Milan, moet als het aan de aanklager ligt twee jaar buitenspel staan.

Ontslag

Fabio Capello heeft dinsdag ontslag genomen als coach van Juventus. De Italiaanse kampioen heeft dat officieel laten weten. Een reden werd niet vermeld. Algemeen bekend is echter dat Capello er weinig voor voelt nog langer bij de club actief te blijven, nu terugzetting naar een lagere klasse dreigt als gevolg van het voetbalschandaal.

Eerder op de dag al kondigde Ramon Calderon, de nieuwe voorzitter van Real Madrid, aan dat hij Capello had vastgelegd als trainer van de Koninklijke.