VALKENBURG - Zuid-Limburg maakt zich op voor een invasie van wielerliefhebbers. In Valkenburg finisht dinsdagmiddag de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. De autoriteiten verwachten meer dan een half miljoen belangstellenden. Het is de tweede keer dat de Tour de France Valkenburg aandoet.

In 1992 stonden 600.000 mensen langs het parcours. De etappe van dinsdag komt op 36 kilometer voor het einde bij De Plank Nederland binnen. De route gaat dan nog over drie heuvels met als laatste de Cauberg, op drie kilometer voor de finish.

Belgisch, Nederlandse en Luxemburgse motoragenten begeleiden de renners over het hele parcours. De samenwerking is mogelijk door het verdrag van Senningen dat de drie Benelux-landen in 2004 tekenden. De politie van het ene land mag daardoor in bepaalde omstandigheden in het andere optreden.

Op tijd je plek langs de weg zoeken, is het advies van de politie in Limburg. Om de verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken en parkeerders en renners de ruimte te geven worden verschillende wegen en afritten gesloten. Op de A79 gaan de afritten 3 en 4 en toerit 5 dicht. Van de provinciale wegen N590, N595, N598 worden delen afgesloten.

De politie adviseert mensen om van het openbaar vervoer gebruik te maken. Bij de stations Heerlen en Randwijck worden parkeerplaatsen ingericht. De NS zet extra (lange) treinen in.