BERLIJN - Torsten Frings moet dinsdagavond in Dortmund toekijken bij de wedstrijd van Duitsland tegen Italië in de halve finales van het WK voetbal. De 29-jarige middenvelder van Werder Bremen is voor twee duels geschorst, waarvan één wedstrijd voorwaardelijk, wegens het slaan van tegenstander Julio Ricardo Cruz na het duel met Argentinië vrijdag in Berlijn.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De tuchtcommissie van de FIFA legde Frings maandag ook een boete van 3000 euro op, met een proeftijd van een half jaar. In de finale of in de strijd om de derde plaats is hij weer beschikbaar voor de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann. De teamchef maakt voor het duel met Italië een keuze tussen Sebastian Kehl en Tim Borowski als vervanger voor zijn geschorste steunpilaar.

De Slowaakse arbiter Lubos Michel ontging vrijdag het wangedrag van Frings in de massale vechtpartij die ontstond na de strafschoppenserie, die Duitsland winnend afsloot. Op basis van tv-beelden stelde de tuchtcommissie van de FIFA zondagavond alsnog een nader onderzoek in. Door de tijdsdruk deed het strafcollege een dag later al uitspraak.

Gemoederen

Met het vonnis van de FIFA kwam voorlopig een einde aan een geruchtmakende zaak, die de gemoederen in beide kampen hoog deed oplopen. Aanvankelijk leek er voor Frings weinig aan de hand. De FIFA liet zondag in eerste instantie weten dat geen enkele Duitser hoefde te vrezen voor sancties na de ongeregeldheden na afloop op het veld in Berlijn. De Argentijnen Cufré en Rodriguez daarentegen werden in staat van beschuldiging gesteld en wachten thuis op hun (forse) straf.

Druk

Later op zondag doken er vanuit Italië echter steeds meer berichten op dat (ook) Frings tot twee keer toe had geslagen richting Cruz. Op nieuwe tv-beelden, vanuit een andere hoek gemaakt, was het agressieve gedrag van de Duitser duidelijk zichtbaar. Onder druk van de aanhoudende stroom van publicaties besloot de FIFA zondagavond alsnog nader onderzoek te verrichten naar de rol van Frings in de vechtpartij.

Gezwicht

De plotselinge dadendrang van de FIFA leidde tot woedende reacties in Duitsland. De wereldvoetbalbond zou voor de Italiaanse druk zijn gezwicht. Een FIFA-woordvoerder ontkende maandagochtend echter dat de voor Frings belastende tv-beelden rechtstreeks uit Italië afkomstig waren.

Een Duits tv-station zou de gewraakte opnames hebben gemaakt voor de vaste FIFA-televisieproducent. Via een Italiaanse omweg waren de beelden zondag ook bij de Duitse omroep ARD terecht gekomen waardoor de strafzaak tegen Frings aan het rollen werd gebracht.

Teleurgesteld

"We zijn allemaal vreselijk teleurgesteld", liet bondsvoorzitter Theo Zwanziger maandagavond weten. "We hebben ons schriftelijk heel goed verdedigd, vind ik. Ik rekende vast op vrijspraak. Voor de ploeg is dit nu nog een extra reden om van Italië te winnen. Op die manier kan Frings terugkeren voor de finale."

Motivatie

Teammanager Oliver Bierhoff liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "We gaan ervan uit dat Frings in de finale er weer bij is. We moeten deze beslissing accepteren, al valt dat niet mee. We dachten bij de FIFA sluitend bewijsmateriaal te hebben aangedragen om tot vrijspraak te komen. De teleurstelling is nu even groot, maar in de wedstrijd zal daar dinsdagavond uiteraard niets meer van te merken zijn. De motivatie bij ons zal alleen nog maar groter zijn."

Frings heeft altijd ontkend dat hij Cruz opzettelijk twee klappen heeft gegeven. Volgens de Duitse middenvelder ging het slechts om afwerende gebaren. Hij kreeg maandag bijval van Cruz. De oud-Feyenoorder zei dat hij niets van een of twee klappen had gemerkt.