ESCH-SUR-ALZETTE - De gele trui mocht hij opnieuw aantrekken, maar toch was Thor Hushovd maandag na de tweede rit van de Ronde van Frankrijk niet tevreden. Voor de tweede dag op rij ging het voor de potige Noor mis in de massasprint, toch zijn favoriete bezigheid. Was het zondag een onvoorzichtige toeschouwer, maandag botste hij tegen ritwinnaar Robbie McEwen en schoot vervolgens een voet uit het pedaal.

Met één been trappend behaalde de Noorse proloogwinnaar in Esch-sur-Alzette nog de derde plaats in de etappe, maar de geheven armen behoorden aan McEwen. De Australiër won alweer voor de negende keer een Touretappe, behalve Hushovd troefde hij ook Tom Boonen af. De Belgische wereldkampioen van Quick-Step werd tweede.

Tussensprints

Boonen en Hushovd hadden elkaar onderweg bestreden in de puntenstrijd in de tussensprints, McEwen hield zich daarmee niet bezig. "Ik was bezig met de ritwinst, dat vond ik veel belangrijker", zei hij daarover.

"Ik hield me bewust afzijdig in de sprints." Met zijn ritzege behaalde de 34-jarige renner van Davitamon-Lotto bovendien zo veel punten voor het spurtersklassement, dat hij de groene trui mocht aantrekken.

Morgen

Bij Boonen was in vergelijking met Hushovd de teleurstelling groter, aangezien hij behalve de ritwinst ook net de gele trui miste. De derde plaats in de etappe bezorgde de Noor net genoeg bonificatieseconden om Boonen van zich af te houden.

De Amerikaanse leider George Hincapie (Discovery Channel) had Hushovd met de gewonnen seconden in de tussensprints onderweg al virtueel onttroond. "Dan zal het morgen zo moeten zijn", zei Boonen over zijn kansen op de gele trui.

Hechtingen

Hushovd reed de 228,5 kilometers tussen Obernai en Esch-sur-Alzette met een paar hechtingen in de rechterarm. De spurter van Credit Agricole had die overgehouden aan zijn aanvaring met de kartonnen hand die een toeschouwer zondag over het dranghek liet hangen. De sponsorgiften waren vanaf maandag in de finishplaatsen al niet meer toegestaan.

Hushovd slaagde er maandag naar eigen zeggen in de pijn te vergeten, maar met één been kon hij McEwen niet verslaan. De Australiër had in volle sprint de aanraking met Hushovd wel gevoeld, maar liet zich niet van de fiets drukken. Het protest dat Hushovd op de streep via een opgeheven arm nog aantekende, was vruchteloos. Het geel verzachtte het leed, Tom Boonen stond helemaal met lege handen.